Poraba elektrike v gospodinjstvih julija za skoraj devet odstotkov višja kot junija

Električni števci v vročih dneh konec julija in v začetku avgusta precej hitreje tečejo, kot so junija, tako pri industrijskih odjemalcih in obrtnikih kot tudi v gospodinjstvih. A medtem ko gre povečanje porabe v podjetjih in pri obrtnikih pripisati tudi okrevanju gospodarstva, pa je v gospodinjstvih to predvsem zasluga višjih temperatur in s tem več časa prižganih klimatskih naprav.

Delovanje klimatskih naprav  poveča porabo pri  gospodinjskih  
odjemalcih za pet odstotkov. Foto: Helena Race
Delovanje klimatskih naprav poveča porabo pri gospodinjskih odjemalcih za pet odstotkov. Foto: Helena Race

PRIMORSKA > Skupna poraba električne energije v letošnjem juliju je bila za 3,89 odstotka višja od junijske. Pri večjih industrijskih odjemalcih se je poraba povečala za 3,06 odstotka. Najbolj pa se je poraba glede na predhodnji mesec povečala pri manjših industrijskih odjemalcih in obrtnikih, kjer se je poraba povečala za kar 7,54 odstotka. “Povečano porabo pri industriji in obrtnikih beležimo že celo leto in jo pripisujemo tudi okrevanju gospodarstva oziroma večji gospodarski aktivnosti,” pravijo v Elektru Primorski.

Števci pri gospodinjskih odjemalcih pa so julija pokazali kar za 8,73 odstotka višjo porabo elektrike kot junija. “Ta rast je skoraj v celoti posledica višjih temperatur v juliju glede na junij,” pravijo v Elektro Primorski. V primerjavi z enakim obdobjem lansko leto pa gospodinjski odjemalci s tako imenovanim daljinskim zajemom nimajo izrazito višje porabe, le za 2,84 odstotka. “To je bilo pričakovano, ker je bil tudi lanski julij nadpovprečno topel mesec,” pojasnjujejo v podjetju. Delovanje klimatskih naprav poveča skupno porabo električne energije na območju družbe Elektro Primorska za 1,5 do dva odstotka, pri gospodinjskih odjemalcih pa za pet odstotkov,” ocenjujejo. Težav z dobavo električne energije zaradi vročinskega vala v podjetju ne beležijo.


Najbolj brano