Ponekod zavračajo tiste, ki prehitro želijo tretji odmerek cepiva

Ponekod zavračajo tiste, ki želijo tretji odmerek cepiva proti covidu-19, če pridejo prej kot pol leta po prejemu drugega. V cepilnih centrih to utemeljujejo z navodilom posvetovalne komisije za cepljenje, ki je odredila razmik šestih mesecev, vendar navodilo EU dovoljuje tretji odmerek že po petih mesecih. Potrdilo o polnem cepljenju velja neomejeno dolgo, tisto za tretji odmerek le eno leto. Povsod je zdaj več zanimanja za cepljenje s tretjim kot s prvim odmerkom. Povsod se vsi lahko cepijo brez naročanja v terminih za nenaročene.

Povsod, kjer cepijo  proti covidu-19, je že več tednov občutno več zanimanja za tretji odmerek kot za prvega. Foto: Luka Carlevaris
Povsod, kjer cepijo proti covidu-19, je že več tednov občutno več zanimanja za tretji odmerek kot za prvega. Foto: Luka Carlevaris

SLOVENIJA > Vsi polno cepljeni z vsemi odobrenimi cepivi proti covidu-19 prejmejo posebno potrdilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) s QR kodo, ki dokazuje, da oseba izpolnjuje PCT pogoje. Po navedbi NIJZ velja to potrdilo za vsa cepiva po polnem cepljenju neomejeno dolgo, za tretji odmerek pa potrdilo velja le eno leto, ker je tako določila EU. Je pa zanimanje za tretji odmerek večje od tistega za prvi, hkrati se ponekod zatika zaradi spoštovanja opredeljenega časovnega razmika med cepljenji.

Tretji odmerek in veljavnost potrdila

Po zagotovilih NIJZ doslej še nobena država EU ob vstopu ne zahteva potrdila o treh prejetih odmerkih cepiva. “Državljani lahko s potrdilom 2/2 povsod uveljavljajo svoje pravice, ker imajo status polno cepljene osebe. Tega imajo tudi tisti, cepljeni po eno-odmerni shemi, torej 1/1. Če bodo države članice EU želele uvesti pogoj o tretjem odmerku, bo potreben dogovor na ravni EU,” sporoča NIJZ.

Posvetovalna komisija: šest mesecev

NIJZ se sklicuje na priporočila posvetovalne skupine za cepljenje, ki odreja, naj se cepljenje s tretjim odmerkom pri tistih, ki so prejeli cepivo Pfizerja ali Moderne in pri vseh, cepljenih po mešani shemi (AstraZeneca in Pfizer/Moderna), opravi po vsaj šestih mesecih. “Kar izvajalci upoštevajo. Ali bo ta skupina odločitev spremenila in morda skrajšala rok za cepljenje s tretjim odmerkom, bo javnost zagotovo seznanjena,” navaja NIJZ.

Po cepljenju dobi oseba potrdilo o cepljenju s QR kodo že na cepilnem mestu. Lahko ga na podlagi kartice zdravstvenega zavarovanja prevzame v lekarni, kjer za stroške tiskanja plača približno dva evra ali ga prevzame prek portala zVEM in si ga sama natisne. Lahko pa si prek aplikacije zVEM to potrdilo naloži na svoj telefon.

Kako dolgo velja potrdilo o tretjem odmerku cepiva? Po odredbi Evropske komisije je na ravni EU določeno, da velja eno leto. “Le EU lahko odloči, ali bo ta čas podaljšan oziroma skrajšan,” dodaja NIJZ. Tudi QR koda na potrdilu o cepljenju ima veljavnost le v EU. “Izven EU veljajo uradna potrdila, če tako določi posamezna država. Za zdaj niso podpisani sporazumi med Evropsko komisijo in drugimi državami,” še opozarja NIJZ.

eZVEM naročanje

Glede naročanja na portalu eZVEM, za to je zadolžen NIJZ, le-ta zatrjuje, da težav ni in da program osebi sam odpre naročilo za tisti odmerek, ki ga potrebuje. Vstop v portal je možen z digitalnim potrdilom oziroma sms passom. Možno je naročiti tudi druge osebe, za kar sta potrebni številka zdravstvene kartice ali EMŠO osebe, ki jo nekdo naroča.

Nekateri okosteneli, drugi po navodilih EU

V cepilnih centrih, večinoma so pod okriljem zdravstvenih domov, opravljajo vsa cepljenja proti covidu-19. Na cepljenja se je mogoče naročiti (po telefonu ali na portalu eZVEM), najmanj enkrat na teden pa je tudi cepljenje za nenaročene. Imajo pa ponekod posamezniki težave pri naročanju na portalu eZVEM, saj ne deluje brezhibno ali pa sploh ne. Zaradi pritožb ljudi je strokovna direktorica koprskega zdravstvenega doma Ljubica Kolander Bizjak odgovorneza ta portal znova pozvala, naj poskrbijo za njegovo brezhibnost.

Ponekod naletijo na težave tudi tisti, ki bi radi tretji odmerek nekoliko prej kot po pol leta od prejema drugega, a jih v cepilnih centrih zavrnejo, ker se sklicujejo na navodilo posvetovalne komisije za cepljenje. Že predstojnica ljubljanske infekcijske klinike kliničnega centra dr. Tatjana Lejko Zupan je javno opozorila, naj bodo v cepilnih centrih bolj življenjski.

Irena Vatovec

direktorica Zdravstvenega doma Postojna

“Glede na število prebivalstva na območju našega zdravstvenega doma bi morali, če bi želeli precepiti vse, na dan s prvim odmerkom cepiti vsaj 400 ljudi; zdaj jih v povprečju 40.”

Večina primorskih zdravstvenih domov upošteva priporočilo šestih mesecev, a po besedah Kolander Bizjakove in direktorja ajdovskega zdravstvenega doma Egona Stoparja tistih, ki pridejo kakšen teden prej, ne zavračajo. Direktorica postojnskega zdravstvenega doma Irena Vatovec pa omenja, da cepijo že tudi po petih mesecih: “Tako priporoča EU, ki je opredelila interval med drugim in tretjim odmerkom pet do šest mesecev!”

Več zanimanja za tretji odmerek kot za prvi

Že več tednov v vseh slovenskih zdravstvenih domovih, tudi na Primorskem, beležijo neprimerno večje zanimanje za tretji odmerek kot za prvega. Po besedah sogovornikov so doslej na vse poraste in upade zanimanja za cepljenje s prvim odmerkom zelo vplivali aktualni vladni ukrepi v zvezi z epidemijo sars-cov-2.

Vatovčeva ugotavlja: “Glede na število prebivalstva na območju našega zdravstvenega doma bi morali, če bi želeli precepiti vse, na dan s prvim odmerkom cepiti vsaj 400 ljudi; zdaj jih v povprečju 40.“


Najbolj brano