Piknik, barka, šport ..., kaj smemo in česa ne?

Policisti so včeraj začeli poostreno preverjati, kako občani spoštujejo prepovedi gibanja iz občine v občino. Ena od točk, kjer so voznike spraševali, kam so namenjeni in preverjali, ali je njihova pot upravičena, je bilo tudi počivališče Risnik. Policisti ugotavljajo, da večina ljudi prepovedi spoštuje, nekateri pa so še šli na izlet.

Med vikendom si v turističnih krajih, niti v Kopru,  ne želijo 
izletnikov. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Med vikendom si v turističnih krajih, niti v Kopru, ne želijo izletnikov. Foto: Tomaž Primožič/FPA

PRIMORSKA > Ker si nihče ne želi takšnih prizorov, kot smo jih videvali v nekaterih turističnih krajih minuli konec tedna, so policisti ta konec tedna pripravili poostren nadzor.

Piknik, barka, šport: kaj da in česa ne?

Smem na domačem vrtu prirediti piknik za svojo štiričlansko družino?

Da.

Smem mimoidočemu sosedu ponuditi kozarec ali prigrizek čez ograjo?

Ne. Druženje naj počaka na bolj varne čase.

Mu smem podati nekaj zelenjave z vrta?

Ob upoštevanju izogibanja osebnega stika da.

Smem na barko, ki je privezana v moji občini?

Da, vendar se ne smete privezati v nobeni od sosednjih občin, paziti morate pa tudi na to, da ne prečkate meje s sosednjima državama. Pristojni tudi svetujejo zadrževanje v akvatoriju lastne občine. Zaradi možnosti nezgode je sicer plutje v tem času odsvetovano.

Sem iz Ilirske Bistrice, barka je v Izoli, smem izpluti?

Izpluti bi še smeli, vendar ne smete do Izole. Od vašega domovanja do marine bi namreč morali prečkati ozemlje občin Hrpelje-Kozina in Koper, kar pa je prepovedano.

Smem na kolo?

Da, vendar se morate držati navodila, da je prepovedano prečkati mejo lastne občine.

Smem družino z avtomobilom s Kozine odpeljati do Pirana in se brez zapuščanja avtomobila vrniti domov?

Ne. Gibanje morate omejiti na ozemlje lastne občine.

Smem na igrišču ob domači šoli metati na koš?

Ne.

Smem ob obletnici smrti svojca na pokopališče?

Če je to v občini vašega bivanja da, sicer bo moral obisk pokopališča počakati.

Smem obrezovati oljke v svojem oljčniku?

Da, tudi če je ta v sosednji občini.

Mi sme pri tem pomagati sosed, prijatelj?

Ne.

Prek aplikacije za zasebne stike sem se povezala z nekom - se smeva srečati v stanovanju enega od naju?

Romantiko in napetost vzdržujte prek telefona, telesni stik pa naj počaka na bolj varne čase. Verjemite, tudi čakanje se bo izplačalo.

Smem po šparglje v gozd ali na bližnji hrib, ki je priljubljena izletniška točka?

Načeloma in ob predpostavki, da je hrib v domači občini da, vendar upoštevajte, da si lahko zvijete nogo ali izpahnete ramo. Si želite biti tisti, ki boste zasedali dragoceno mesto na urgenci?

Kaj pa na hrib, ki je povsem neobljuden?

Glej zgornji odgovor.

Poudarjajo, da ta ni uperjen proti ljudem, temveč da so prepovedi, in predvsem njihovo spoštovanje, nujne za dobro nas vseh. Do nedelje bodo na avtocestah ter drugih državnih cestah, ki vodijo do priljubljenih turističnih krajev, preverjali, ali so poti voznikov in njihovih sopotnikov res nujne.

Policisti so včeraj voznike preverjali tudi na avtocestnem počivališču Risnik. (foto: Danijel Cek)

Policisti z meje v notranjost

Uradni govorec vlade Jelko Kacin je včeraj povedal, da bo vlada konec tedna odpoklicala policijo z meje za poostreno delo v notranjosti države. Dodal je, da se vlada ni odrekla nameri, da na južno mejo pošlje vojsko z ustreznimi pooblastili. Kacin je poudaril, bo vlada pri tem vztrajala, saj druge možnosti nima. Kacin ni razkril, s katerega območja bodo policiste premestili v notranjost države. Je pa pojasnil, da je to nujno, da bi preprečili zdrs, kot je zgodil prejšnji konec tedna.

Včeraj dopoldne so eno od kontrolnih točk postaviti na počivališču Risnik. Prometna signalizacija je voznike pripeljala do policistov, ki so vse vprašali, kje so doma in kam so namenjeni. Komandir koprske postaje prometne policije Mitja Palčič je policistom še pred tem pojasnil, kako bo potekal nadzor. Kršitelje so napotili do bližnjega izvoza z avtoceste proti Divači, le kakšnih dvesto metrov od počivališča, nato pa so se morali vrniti v domačo občino. saj so policisti o kršitvah obvestili tudi patrulje na vzporednih cestah.

Pojasnilo, da gre nekdo k mami, ki potrebuje pomoč, ali sorodnikom, s kolesi na prtljažniku, seveda ni prepričljivo. Policisti so po naših podatkih že včeraj tudi na primorskem delu avtoceste odkrili nekaj kršiteljev, ki so še kar hoteli na izlet.

Občani, ki bi radi policiste vprašali kaj o omejitvah in prepovedih, lahko pokličejo na novo telefonsko številko (01) 514-70-01 ali pišejo na elektronski naslov info.koronavirus@policija.si.

Kršitelje so večinoma opozarjali, kazen za kršitev določil odloka o prepovedi gibanja, znaša približno 400 evrov.

V prvih štirih dneh od uveljavitve odloka so policisti izrekli nekaj več kot 600 opozoril, v 623 primerih pa so o kršitvah obvestili zdravstveni inšpektorat. Nadzore so izvajali tako na območjih blizu meje kot v notranjosti države, odzivali so se na prijave občanov in drugih nadzornih organov, so pojasnili na generalni policijski upravi.


Najbolj brano