Začenja se “teden boja za ustavitev virusa”

Na današnji popoldanski novinarski konferenci je premier Janez Janša predstavil nove ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, ki bodo začeli veljati v soboto. Napovedal je omejeno poslovanje trgovskih centrov, od ponedeljka bodo zaprti vrtci in študentski domovi. Na vladi razmišljajo tudi o množičnem testiranju prebivalstva.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

LJUBLJANA > Vlada s soboto za teden dni ugaša večino dejavnosti v državi v želji, da bi ustavili širjenje novega koronavirusa med prebivalstvom, je na novinarski konferenci napovedal premier Janez Janša. V soboto bo tako stopil v veljavo odlok, ki zapira gostinske obrate. Še naprej bosta dovoljena dostava (tudi po 21. uri zvečer, ko velja omejitev gibanja) in osebni prevzem. Vrata bodo zaprli tudi hoteli z izjemami, ki bodo veljale za poslovne delegacije, diplomate in profesionalne športnike.

V trgovino le po najnujnejše, v vrtec le otroci brez varstva

Omejeno bodo poslovali tudi trgovski centri, nakupi bodo možni le v živilskih trgovinah, trgovinah z gradbenim in tehničnim materialom ter v trgovinah za male živali. Prav tako bodo zaprti frizerski in kozmetični saloni. Zaradi povečanja števila okužb med vzgojiteljicami bodo od ponedeljka zaprti tudi vrtci. Ob tem je premier župane naprosil, naj glede na razmere v posameznih občinah poskrbijo za organizirano vrtčevsko varstvo za tiste starše, ki hodijo v službo. Vzgojiteljice pa je Janša pozval, naj nosijo zaščitne maske. Prihodnji teden bodo zaprti tudi dijaški in študentski domovi, razen za tiste dijake oziroma študente, ki nimajo drugih možnosti bivanja. Javni potniški promet bo deloval s tretjino zmogljivosti.

Janša je gospodarstvenike pozval, naj dejavnosti organizirajo tako, da, kjer je le možno, delo poteka od doma, kjer pa ni, naj zaposleni dosledno upoštevajo vse preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja virusa.

O morebitni ponovni uvedbi omejitve gibanja znotraj občin bo vlada odločila v naslednjih dneh. Glede prehajanja državne meje pa bodo veljala enaka pravila kot doslej. Uvoz virusa iz drugih držav namreč trenutno ni opazneje prisoten, je navedel premier.

Razmišljajo o množičnem testiranju

Po Janševih besedah preverjajo tudi možnosti množičnega testiranja na okužbo, sprva rizičnih skupin, v prihodnjih tednih pa celotnega prebivalstva. “Velik problem je sicer čakalna doba za testiranje, zato se mora zdravstvo organizirati, da pridejo čim prej na vrsto tisti s simptomi, tisti, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo iz drugih nujnih razlogov, in zaposleni na ključnih delovnih mestih,” je dejal.

Vlada je za zdaj pustila odprto odločitev glede ukrepa omejitve gibanja na občine. “V zvezi z aktiviranjem tega ukrepa se bomo odločili v naslednjih dneh,” je dejal Janša. Glede prehajanja državne meje je premier povedal, da je iz službenih razlogov to dovoljeno, za nakupe pa ne.

Šport tudi po sprejetju novih ukrepov ostaja v obsegu, ki ga je v sredo predstavila ministrica Simona Kustec. Rekreacija je glede na ukrepe vlade dovoljena individualno, v družinskem krogu in v skupinah do šestih oseb ob upoštevanju trimetrske medsebojne razdalje, treningi in tekme pa za vrhunske športnike.

Odločitev o podaljšanju ali ukinitvi ukrepov prihodnji četrtek

Število dnevno potrjenih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji raste iz dneva v dan in bo še nekaj časa, je dejal Janša, zato je v tem trenutku bistveno prezgodaj za oceno, ali so že sprejeti ukrepi, kot je obvezno nošenje mask in omejitev gibanja ponoči, v zadostni meri prispevali k omejitvi širjenja okužbe med prebivalstvom. Danes predstavljeni ukrepi bodo začeli veljati jutri za teden dni, prihodnji četrtek pa bo vlada ocenila, ali jih je smiselno podaljšati ali ukiniti. Kriteriji glede števila okuženih, hospitaliziranih in tistih, ki potrebujejo intenzivno nego, ki veljajo za zapiranje dejavnosti v državi, bodo veljali tudi za odpiranje. Posebna strokovna skupina medtem že nekaj dni pripravlja smernice za šesti protikoronski zakonodajni paket, namenjen blaženju posledic epidemije. V njem bodo podobni ukrepi kot spomladi.

Iz tujine po potrebi pomoč v medicinski opremi

Janša je poudaril, da vlada dela vse, kar je v njeni moči, da nihče ne bo ostal brez nujne zdravniške pomoči. O možnostih pomoči, če bi jo potrebovali, se Slovenija pogovarja tudi z drugimi članicami EU. Te so ponudile pomoč v medicinski opremi, ne pa tudi, kar zadeva zdravstvene kadre, saj slednjih primanjkuje tudi njim. Če bi Sloveniji denimo zmanjkalo naprav za predihavanje, lahko v tem valu tako računa na večjo pomoč kot spomladi.

Naslednji teden, ko imajo sicer šolarji jesenske počitnice, bo po Janševih besedah “teden boja za zaustavitev širjenja virusa med nami. Ta teden bo izjemnega pomena, da širjenje epidemije zajezimo,” je poudaril. “Vsi se spomnimo režima, kakršen je bil spomladi, odloki, ki bodo stopili v veljavo, bodo povzemali regulativo, kakršna je veljala v času pomladnega vala epidemije, tako da to ni nič novega, nič neznanega, izjeme, ki bodo, bodo definirane tako kot takrat, ko smo že imeli določene izkušnje, tako da je bilo število stikov čim bolj omejeno, hkrati pa, da so vse nujne stvari tekle,” je še izpostavil Janša, ki se je zahvalil zdravstvenemu osebju, državljane pa pozval k namestitvi aplikacije #Ostanizdrav.


Najbolj brano