Novosti glede karanten in uveljavljanja nadomestila

Vlada je pripravila nov protokol izdajanja karantenskih odločb osebam, ki so bile v tveganem stiku z okuženim z novim koronavirusom. V. d. generalne direktorice direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič je danes zagotovila, da bodo ljudje lahko tudi za nazaj uredili in prejeli nadomestilo, če so ostali doma.

 V. d. generalnega direktorja Direktorata za javno zdravje na MZ 
mag. Vesna Kerstin Petrič Foto: Sta
V. d. generalnega direktorja Direktorata za javno zdravje na MZ mag. Vesna Kerstin Petrič Foto: Sta

LJUBLJANA > Z novo ureditvijo želijo na ministrstvu za zdravje zagotoviti, da bo čim več ljudi obveščenih o morebitnih tveganih stikih in bodo lahko ostali doma ter za ta čas prejeli nadomestilo za karanteno, je dejala Petričeva na današnji novinarski konferenci vlade.

Epidemiologi lahko v tej fazi epidemije samo še vzpostavijo stik z novookuženimi, ki jim razložijo, kako naj ravnajo. Če ima nameščeno aplikacijo #OstaniZdrav, bo vanjo vnesla kodo, da bodo obveščeni vsi, ki prav tako uporabljajo aplikacijo. Po navodilu epidemiologa bo okuženi obvestil vse, s katerimi je bil v tesnem stiku. Ti naj ostanejo doma, če je le mogoče, in ravnajo, kot da so v karanteni. Če delajo, naj obvestijo delodajalca, poziva Vesna Kerstin Petrič. Ta se bo z medicino dela posvetoval, ali lahko delavec dela od doma ali morda celo pride v službo, saj pri tem ne ogroža nikogar, ali pa ostane v karanteni na domu. Za potrdilo o karanteni bo poskrbel delodajalec. S potrdilom zaposleni uveljavlja pri delodajalci nadomestilo za dohodek.

Če je med tesnimi stiki samozaposleni, naj obvesti svojega zdravnika, ki nato preveri, ali je res šlo za tesen stik, in posreduje pri NIJZ o napotitvi v karanteno. Samozaposleni bo nato lahko uveljavljal nadomestilo pri Fursu.

Nekateri zaposleni so v soglasju z delodajalcem ostali doma tudi v vmesnem času, ko odločb ne izdajajo odločbe, potrdil pa še ni. Za tiste, ki so doma, a ne morejo delati od doma, koristiti bolniške odsotnosti ali dopusta, bo delodajalec lahko dobil potrdilo za nazaj. Medtem pa vsi, ki so bili do sedaj obveščeni, da jih je po starem načinu odrejena karantena, še vedno potrebujejo odločbo ministrstva za uveljavljanje nadomestila.

Nov protokol ni pozabil niti na starše, ki so morali ostati doma z otrokom, ki je imel v vrtcu ali šoli tvegan stik. Tudi ti starši bodo lahko dobili potrdilo od NIJZ, je zagotovila Petričeva. Tisti pa, ki jim bo karanteno na meji izrekla policija, bodo nadomestilo uveljavljali s potrdilom policije.


Najbolj brano