Nov konvoj s srbskimi državljani krenil na pot proti Srbiji

Konvoj z okoli 200 srbskimi državljani je danes okoli 8. ure s policijskim spremstvom krenil na pot proti Srbiji. Za danes še kakšen dodaten odhod srbskih državljanov iz Slovenije, kjer so obtičali zaradi zaprtja meja ob pandemiji novega koronavirusa, ni predviden, so potrdili na srbskem veleposlaništvu v Ljubljani.Prvi konvoj z okoli 200 srbskimi državljani je na pot proti Srbiji 
krenil v sredo zvečer, drugi konvoj  z okoli 200 srbskimi državljani 
pa danes. Foto: STA
Prvi konvoj z okoli 200 srbskimi državljani je na pot proti Srbiji krenil v sredo zvečer, drugi konvoj z okoli 200 srbskimi državljani pa danes. Foto: STA

LJUBLJANA > Na vprašanje, ali so v Sloveniji še ostali srbski državljani, ki čakajo na pot domov, so odgovorili pritrdilno, vendar ne vedo njihove natančne številke. Bilo naj bi jih "še nekaj". Dodali so še, da po njihovih podatkih v športni dvorani Ježica v Ljubljani, kjer je bila v minulih dveh dneh začasna namestitev za Srbe, ki so obtičali v Ljubljani na poti domov, ni nikogar več.

Prvi konvoj z okoli 200 srbskimi državljani je na pot proti Srbiji krenil že v sredo zvečer.

Kdaj bo krenil na pot morebiten dodatni konvoj s srbskimi državljani, na srbskem veleposlaništvu v Sloveniji prav tako ne vedo, je pa to stvar dogovora med Slovenijo, Hrvaško in Srbijo, so odgovorili.

Po ocenah slovenskih oblasti je v Sloveniji zaradi zaprtja mej, ki so jih države uvedle kot ukrep spopadanja s pandemijo novega koronavirusa, obtičalo okoli 400 Srbov. Gre za državljane Srbije, ki so se vračali v svojo domovino iz skandinavskih držav, Beneluksa, Nemčije, Češke, Slovaške, Avstrije. Večinoma je šlo za delavce in njihove družine.

V Sloveniji so obtičali, ko je srbska vlada minulo nedeljo zaprla srbsko mejo za vse, tudi za svoje državljane, ki so se iz tujine vračali domov.

Na pot proti Severni Makedoniji pa se je danes odpravil konvoj z makedonskimi državljani, ki so obtičali v Sloveniji. Kot so sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva, je v konvoju 50 makedonskih državljanov.


Najbolj brano