Največ bi zaposlovali gradbinci

Kdor išče službo v gradbeništvu, jo bo po vsej verjetnosti hitro našel. Prav iz gradbenih podjetij namreč prihajajo najmočnejše zaposlitvene namere, za tretje četrtletje letos napovedujejo 29-odstotni skok zaposlitev. Tudi sicer so zaposlitvene namere slovenskih delodajalcev za tretje četrtletje najmočnejše v zadnjih dveh letih, kaže raziskava družbe Manpower.

Zaposlitvene namere za tretje četrtletje so najmočnejše v zadnjih 
dveh letih, to še zlasti velja za gradbena podjetja.  Foto: Sonja Ribolica
Zaposlitvene namere za tretje četrtletje so najmočnejše v zadnjih dveh letih, to še zlasti velja za gradbena podjetja.  Foto: Sonja Ribolica

LJUBLJANA > Delodajalci v Sloveniji nameravajo v tretjem četrtletju zaposliti 20 odstotkov več delavcev. To je za desetino več kot v prejšnjem četrtletju.

Rast zaposlovanja v tretjem četrtletju pričakujejo delodajalci v vseh desetih v raziskavo zajetih gospodarskih panogah.

V javnem sektorju in turizmu previdnejši

O najmočnejših zaposlitvenih namerah poročajo delodajalci v gradbeni panogi (29 odstotkov), sledijo jim delodajalci v panogi kmetijstva, lova, gozdarstva in ribolova (23 odstotkov) ter v panogi oskrbe z elektriko, plinom in vodo (+21 odstotkov). Bolj previdni so delodajalci v panogah javnega sektorja in socialnih storitev ter gostinstva in hotelirstva; v obeh panogah napoved sega do 11-odstotne rasti.

Primorska z bolj umirjenim ritmom

Zaposlovanje pričakujejo tudi delodajalci v vseh štirih v raziskavo vključenih regijah. Najmočnejši zaposlitveni utrip (+18 odstotkov) bo po raziskavi sodeč značilen za severovzhodno in jugovzhodno regijo. Delodajalci v osrednji regiji poročajo o 15-odstotni napovedi zaposlovanja, napoved zaposlovanja delodajalcev v jugozahodni regiji pa znaša +14 odstotkov.

“Slovenija se tako s svojo napovedjo uvršča v sam vrh tako v regiji kot v svetovnem merilu,” je izsledke raziskave komentiral direktor prodaje pri družbi Manpower Gašper Klec.

Slovenska podjetja v dobri kondiciji

In kako kaže za naprej, lahko Slovenija zadrži tak tempo? “Te napovedi so precej nehvaležne, a mi ta trend zaznavamo z večjimi ali manjšimi odkloni, tako da je vedno med 10 in 20 odstotki,” je ocenil Klec in dodal: “Očitno imajo slovenski delodajalci dovolj naročil, projektov, da je slovensko gospodarstvo v dobri kondiciji.” Potrebe po novih delavcih so po njegovih besedah, kot kaže, čedalje močnejše. “In to v končni fazi delodajalce sili, da so tudi sami boljši, da izboljšujejo pogoje dela, da si bodo lahko sploh uspeli zagotoviti ustrezen kader,” je še dodal Klec.


Najbolj brano