Kako povečati likvidnost

Bistvo drugega svežnja protikoronskega zakona bodo nesprejeti predlogi dopolnil pri prvem svežnju zakona in ukrepi za povečanje likvidnosti. Minuli konec tedna je pet vladnih delovnih skupin nadaljevalo razpravo o rešitvah, predloge pa morajo posebni skupini pod vodstvom Mateja Lahovnika predati do četrtka.

Da se je gospodarsko življenje v Sloveniji zaustavilo oziroma vsaj upočasnilo, pričajo tudi prazne avtoceste. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Da se je gospodarsko življenje v Sloveniji zaustavilo oziroma vsaj upočasnilo, pričajo tudi prazne avtoceste. Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA > Vlada je na petkovi seji, ki se je zavlekla v noč, začela pripravo drugega protikoronskega svežnja, v soboto je že zasedala vladna delovna skupina za gospodarstvo in kmetijstvo, ki se je sestala s predstavniki različnih panog gospodarstva in kmetijstva. Ob gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku, ki jo vodi, so v njej še ministri za kmetijstvo, za delo in za javno upravo.

Težave so različne

“Zavedamo se, da so težave v gospodarstvu različne, zato je na nas, da vzpostavimo močno mrežo državnih vzvodov in jamstev, da bomo kot gospodarstvo stali in obstali - da bo gospodarstvo po koncu epidemije znova zagnano,” je dejal Počivalšek v izjavi za medije.

Na področju trga dela so predstavniki gospodarstva izpostavili možnost koriščenja letnega dopusta v več delih, predlagali so skrajšanje delovnega časa po vzoru Avstrije ter menili, da bi bilo pri kriznem dodatku smiselno določiti razlike med delavci, ki so prekomerno obremenjeni, in ostalimi. Predlagali so tudi možnost samostojnega odločanja delodajalcev o koriščenju letnega dopusta in glede tistih zaposlenih, ki so izpolnili pogoje za starostno upokojitev.

Predstavniki gospodarstva so predlagali tudi nekaj sprememb prvega protikoronskega zakona, med drugim si želijo poenostavitve postopka prijave dela na domu ter podaljšanje predvidene obveznosti delavca na začasnem čakanju na delo glede vrnitve na delo na zahtevo delodajalca.

Predlog za zamik plačila DDV

Vlada si bo po Počivalškovih besedah prizadevala za 60 dni podaljšati delovna dovoljenja za tuje delavce, ki so že na delu v Sloveniji, pa tudi zagotoviti in podpreti sezonsko delo v kmetijstvu.

Predlogi s področja financ so se nanašali na hitre, nebirokratske pomoči podjetjem po vzoru Avstrije - hitrih likvidnostnih kreditov podjetjem, pa tudi ugodnih kreditov in garancij za bančne kredite za mala in srednja podjetja. Na davčnem področju so se med predlogi znašli zamik plačila DDV, odlog plačila trošarin ter sprememba DDV za nočitve in prehrano. Posebej je bilo izpostavljeno področje najemnin in stroškov, povezanih s plačilom elektrike, ki bi terjalo sofinanciranje.

Glede najemnin je predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah pojasnila, da so predlagali model, po katerem bi približno 70 odstotkov najemnine pokril proračun, glede preostalega deleža pa bi se morala dogovoriti najemnik in najemodajalec. Najemodajalci poleg tega ne bi smeli odpovedati pogodb zaradi neplačevanja najemnine v času epidemije.

Turizem za podaljšanje ukrepov za tri mesece

Gospodarstveniki s področja turizma so izpostavili, da je predlog vrednotnic za turistične agencije ustrezen. Predlagali pa so podaljšanje veljavnosti ukrepov za tri mesece po koncu epidemije ter oblikovanje ukrepov za pridobitev povratnih in nepovratnih sredstev.

Poleg omenjene skupine za gospodarstvo je vlada oblikovala še skupino za področje financ, ki jo vodi finančni minister Andrej Šircelj, skupino za vprašanja, povezana z delom, šolstvom in socialnimi zadevami, ki jo vodi minister za delo Janez Cigler Kralj, ter skupino za lokalno samoupravo pod vodstvom ministra za javno upravo Boštjana Koritnika. Oblikovali so tudi skupino za predloge opozicije in nevladnih organizacij, ki jo vodi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenak.

Skupine bodo vladi in svetovalni skupini - gre za skupino pod vodstvom ekonomista Mateja Lahovnika, ki je sodelovala že pri pripravi prvega svežnja - do četrtka predale poročilo s predlogi. Na tej podlagi bo svetovalna skupina pripravila predlog smernic za drugi paket, ki bo šel nato v usklajevanje. “Cilj je jasno postavljen: drugi paket mora biti uveljavljen do konca tega meseca,” je povedal uradni govorec vlade Jelko Kacin.

Delovne skupine bodo preučile tudi predloge in pripombe, ki so jih prejeli ob obravnavi prvega paketa. Kot so pojasnili v vladnem uradu za komuniciranje, so pripravili časovnico sprejemanja svežnja, pri oblikovanju katerega želijo delati z nekoliko manj naglice kot pri prvem paketu, ko se je vladi mudilo s pripravo najnujnejših ukrepov.


Najbolj brano