Izlet v knežje mesto

Vremenoslovci ob koncu tedna predvsem za vzhod Slovenije napovedujejo lepo in toplo vreme, ki bo kot naročeno za obisk tega dela države. Veliko pestrih vsebin za izlet ponuja mesto Celje s Starim gradom in hribovje s Celjsko kočo.

V Celju se bogato prepletata  zgodovina in lepa narava. Foto: Igor Mušič
V Celju se bogato prepletata zgodovina in lepa narava. Foto: Igor Mušič

CELJE > Jesenska jutra v Celjski kotlini pogosto postrežejo z meglo, zato je dobra možnost za začetek izleta s pohodništvom okrog 650 metrov visoko ležeča Celjske koča, do katere se po dobri cesti pripeljemo iz Štor, kjer je zanimiv železarski muzej. V Štorah nato sledimo smerokazu za planinsko vas Svetina (ob poti je cenjena ekološka turistična kmetija Pri starem mlinu) in kasneje za Celjsko kočo. Ljubitelji gorskega kolesarstva se lahko dokaj zložnega vzpona do koče (450 metov višinske razlike) lotijo kar po parkiranju v Štorah. Celjska koča (na njenih temeljih je zrasel sodoben hotel) je majhno sredogorsko letovišče s pestro celoletno (tudi smučarsko) ponudbo. Oktobra vabi s paketom Celjski grofovski vikend, ki med drugim vključuje brezplačno poletno sankanje, izposojo električnih in običajnih koles (gozdnih cest ne manjka), pohodnih palic (lep je vzpon na 834 metrov visoki Tolsti vrh) in brezplačen obisk gradbeno ter muzejsko lepo urejenega Starega gradu nad Celjem. Tja se lahko od koče mimo gozdne učne poti spustimo po lepo označeni Celjski planinski poti, ki nas do gradu pripelje mimo dobrega gostišča Tlačan - Kmetec.

Po grajskem spoznavanju Celjskih grofov (v 14. in 15. stoletju so bili resna konkurenca Habsburžanom), lahko z obiskom Pokrajinskega muzeja v Celju sežemo še v čase rimske Celeie, v prvo stoletje pred našim štetjem. Izredno zanimiva je arheološka razstava Mesto pod mestom, globoko v kleti Knežjega dvora, ki je le del lepo obnovljenega srednjeveškega mestnega jedra.


Najbolj brano