Epidemiologi NIJZ v bran v.d. direktorja Erženu

Epidemiologi z NIJZ so v bran v. d. direktorja Ivanu Erženu podpisali pismo, v katerem vladi očitajo sankcioniranje kritik in zanemarjanje stroke. "Stroko, ki je pristojna za predlaganje ukrepov, je politika povsem zaobšla. Brez sankcij ni dovoljena niti kritična presoja in komentar uvedenih ukrepov," so opozorili v pismu, ki ga je pridobil Večer.

25 epidemiologov Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v 
pismu podprlo v. d. direktorja Ivana Eržena. Foto: STA
25 epidemiologov Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v pismu podprlo v. d. direktorja Ivana Eržena. Foto: STA

LJUBLJANA > V pismu je 25 epidemiologov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) zatrdilo, da delujejo skladno s strokovnimi usmeritvami mednarodne epidemiološke stroke in nadnacionalnih inštitucij. Izpostavili so, da so z implementacijo ukrepov dosegli značilno upočasnitev razvoja epidemije, s 13. marcem pa je strokovno vodenje ukrepov v celoti prevzela strokovna skupina za podporo kriznemu štabu.

“Vseskozi smo opozarjali na strokovno sporne odločitve”

"Epidemiološka stroka pri uvajanju ukrepov ni bila več aktivno vključena, smo pa vseskozi opozarjali na nekatere strokovno sporne odločitve: nošenje mask oziroma katerekoli zaščite pred usti in nosom v zunanjih in notranjih prostorih, razkuževanje javnih površin, omejevanje gibanja na prostem, razkuževanje skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah, obvezna uporaba rokavic in njihova nepravilna raba," v pismu, ki ga je pridobil časnik Večer, opozarjajo epidemiologi.

Po njihovem mnenju je trenutno NIJZ zgolj seznanjen z že uvedenimi ukrepi, vseeno pa mora svetu inštituta zagovarjati način komuniciranja z vlado. "Stroko, ki je pristojna za predlaganje ukrepov, je politika povsem zaobšla. Brez sankcij ni dovoljena niti kritična presoja in komentar uvedenih ukrepov," pišejo.

Prihodnji teden razpis za novega direktorja

Pismo se je v javnosti pojavilo po petkovi seji sveta NIJZ, na kateri so sklenili, da bodo predvidoma prihodnji teden objavili razpis za novega generalnega direktorja NIJZ s polnim mandatom. Postopek izbire bi lahko bil zaključen v dveh ali treh tednih, je napovedal predsednik sveta Rok Tavčar. Eržen pa je sporočil, da se za polni mandat ne bo potegoval, ker naj bi želel prostor prepustiti mlajšim.

Eržen je sicer v središču pozornosti znašel v začetku tedna, ko je v intervjuju za tednik Mladina kritiziral vladno zaostritev ukrepov proti širjenju epidemije. "Večina ljudi je že prejšnje ukrepe vzorno spoštovala. In zdaj so zaradi nekaj posameznikov, ki se jim to ni zdelo pomembno, ukrepi še bolj zaostreni za vse. S strokovnega vidika take poteze ne morem zagovarjati," je dejal v intervjuju.


Najbolj brano