Zlato za inovacijo podjetja in fakultete

Postojnska območna gospodarska zbornica je v okviru dneva inovativnosti na Zelenem krasu včeraj podelila priznanja za najboljše inovacije v Primorsko-notranjski regiji. Zlato priznanje je šlo v roke podjetja Tajfun Liv, ki si na račun dvigala z inovativnim mehanizmom, prvega tovrstnega na tržišču, obeta dobro prodajo po vsem svetu.

Branku Grilu in dr. Borisu Jermanu (drugi in tretji z leve) sta zlato 
priznanje podelila generalna direktorica GZS Sonja Šmuc in Goran 
Petek iz upravnega odbora postojnske območne zbornice.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Branku Grilu in dr. Borisu Jermanu (drugi in tretji z leve) sta zlato priznanje podelila generalna direktorica GZS Sonja Šmuc in Goran Petek iz upravnega odbora postojnske območne zbornice.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

PIVKA > Na letošnji 17. razpis za izbor najboljših inovacij, s katerim želi območna gospodarska zbornica spodbujati inovativno razmišljanje ter izboljšati razvitost inovativnega okolja, je prispelo osem prijav, v katerih je sodelovalo 26 inovatorjev. Število prijavljenih je bilo manjše kot prejšnja leta, kar pa po besedah Boštjana Požarja, direktorja regionalne zbornice Postojna, ne pomeni, da podjetja niso več tako inovativna, pač pa projekti, na katerih delajo, letos še niso bili zreli, da bi jih prijavili. Nekateri pa ob intenzivnem razvoju niti nimajo časa za izpolnjevanje vlog, saj jim prijave ne prinašajo neposrednih finančnih učinkov, kljub temu pa je prejem priznanja tudi zunanja potrditev dobrega dela in motivacija za zaposlene.

Najboljše tri inovacije na nacionalni izbor

Zlato priznanje je komisija podelila podjetju Tajfun Liv za hidravlično dvigalo LIV 120ZK, ki je prvo prečno zložljivo dvigalo na tržišču, ki zaradi inovativnega mehanizma “linkF” omogoča povečanje moči dvigala pri maksimalnem delovnem dosegu. Čeprav je po besedah soavtorja inovacije Branka Grila, sicer vodje razvojnih projektov v podjetju, inovacija še v fazi testiranja, serijsko pa jo bodo začeli proizvajati prihodnje leto, je zanimanje zanjo zelo veliko, zato se nadejajo tudi uspešne prodaje. V podjetju Tajfun Liv letno izdelajo med 400 in 500 dvigal, od katerih tri četrtine prodajo na globalnem trgu. V prihodnje pa načrtujejo rast, saj novi lastnik, Tajfun Planina, veliko vlaga v posodobitev proizvodnje in tudi v kadre. Inovacija je tudi primer dobre prakse sodelovanja gospodarstva z univerzo, saj so teoretične analize opravili na strojni fakulteti Univerze v Ljubljani.

400-500

dvigal na leto izdelajo v podjetju Tajfun Liv

Bronasto priznanje sta prejela Kovinoplastika Lož za globoko vlečeno nerjavno pomivalno korito z malimi radiji in zavod Oron iz Loške doline za netehnološko inovacijo Mladi kreativni potenciali, v okviru katere so mladi med drugim posneli 27 aktualnih polurnih magazinskih televizijskih oddaj, s katerimi so predstavljali pozitivne dogodke in zgodbe. Najboljše tri inovacije so se uvrstile tudi na nacionalni izbor.

Priznanja za prispevek na področju inovativnosti pa so prejeli samostojni inovator Vilko Škrab za izkoriščanje meteorne-strešne vode za pridobivanje električne energije, podjetje Fluidmaster za integracijo izdelave nadometnega splakovalnika ter podjetje Izoterm Plama za kar tri različne inovacije: ojačano premium večslojno cevno izolacijo, tehnično embalažo iz penjenega polietilena in ojačano premium večslojno izolacijo za pod estrih.

Podjetje Izoterm Plama je prejelo tudi posebno priznanje za dolgoletno sodelovanje v izborih za najboljše inovacije, Vladimir Vinšek pa zahvalo za dolgoletno sodelovanje v komisiji za inovacije.


Najbolj brano