Win Systems je odpustil približno 20 zaposlenih

Sežansko podjetje Win system, nekdanji Gold club, kjer izdelujejo igralne naprave, zaradi upada naročil zmanjšuje število zaposlenih. V začetku oktobra je odpovedi dobilo približno 20 zaposlenih. Španski lastniki, ki so sežansko podjetje kupili pred štirimi leti, odpuščanja ne želijo komentirati.

Delavci sežanske družbe Win Systems so se začetku vrnili s čakanja, namesto dela pa so približno 20 zaposlenih  
pričakale odpovedi.  Foto: Marica Uršič Zupan
Delavci sežanske družbe Win Systems so se začetku vrnili s čakanja, namesto dela pa so približno 20 zaposlenih pričakale odpovedi.  Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA > Delavci sežanskega podjetja so se po mesecih čakanja na delo doma 7. oktobra prvič spet vrnili v podjetje, a približno 20 zaposlenih je pričakalo neprijetno presenečenje: dobili so odpovedi iz poslovnih razlogov.

“Vedeli smo za težave z naročili. A če so nas s čakanja poklicali v službo, smo pričakovali, da se bomo pogovorili, kako bomo delali in podobno. Namesto tega so nas, enega po enega, poklicali v pisarno in nam dali odpovedi,” razlaga eden od odpuščenih. Odpoved je po naših informacijah dobilo skupaj 23 zaposlenih, od tega 19 delavcev iz proizvodnje.

Približno 100 zaposlenih je bilo na čakanju že več mesecev, saj so naročila močno upadla. Igralnice po svetu so bile zaradi pandemije dolgo časa zaprte in niso naročale novih igralnih avtomatov.

Ob spomladanski razglasitvi epidemije so delavci iz proizvodnje sprva koristili dopust, z aprilom pa jih je podjetje poslalo na čakanje na delo doma.

(foto: Marica Uršič Zupan)

Nove službe zdaj ne bo vsak zlahka našel

“Vsak mesec smo dobili odločbo o čakanju, tudi za september. Pogrešam malo bolj 'fer' odnos. Lahko bi nam prej povedali, kdaj in koliko delavcev bo treba odpustiti. Bi se marsikdo že kaj prej ozrl naokrog in si začel iskati novo službo. Zase se ne bojim, a proti koncu leta in v teh razmerah je ne bo prav lahko najti,” pravi naš sogovornik. Podjetje bo sicer odpuščenim po izteku odpovednega roka izplačalo odpravnino. Podjetje je pripravilo program razreševanja presežnih delavcev, o tem je obvestilo tudi zavod za zaposlovanje. “V Win Systems so napovedali, da bodo v oktobru vročili odpoved 23 zaposlenim. Njihova prijava v evidenco brezposelnih je odvisna od odpovednega roka. Če se prej ne zaposlijo, jih lahko pričakujemo v novembru,” je povedala direktorica koprske službe zavoda za zaposlovanje Nevenka Bandelj. Podjetje je kot kriterij pri določanju presežnih delavcev upoštevalo delovno dobo pri podjetju.

V podjetju Win Systems molčijo

Iz družbe Win Systems so nam sporočili, da vodstvo oziroma španski lastniki na naša vprašanja ne bodo odgovarjali. Zanimalo nas je, kako kaže z naročili, ali morda iščejo manjše prostore ali celo razmišljajo o opustitvi proizvodnje v Sežani. Po naših informacijah zdaj v podjetju izpolnjujejo nekaj manjših naročil.

V najboljših časih so v sežanskem podjetju izdelali približno 30 elektronskih rulet in 300 do 400 igralnih avtomatov.


Najbolj brano