V Lesonitu je zagorelo

V ilirskobistriški tovarni Lesonit je danes popoldne zagorelo. Bolj kot ogenj je okoliške krajane prestrašilo precej dima, saj so množično klicali gasilce. Zagorela je sicer linija za proizvodnjo plošč, vzrok za požar pa bo raziskala policija.

 V Lesonitu je zagorela linija za proizvodnjo plošč. Foto: PGD Ilirska Bistrica
V Lesonitu je zagorela linija za proizvodnjo plošč. Foto: PGD Ilirska Bistrica

ILIRSKA BISTRICA > “Iz območja tovarne Lesonit je bilo opaziti precej črnega dima, tudi dihalo se je zunaj precej težje. Zato sem takoj poklical številko 112 in jih obvestil o dogodku,” nam je sporočil krajan, ki je bil tudi pod vtisom nedavne nesreče v Melaminu pozornejši na takšen dogodek. Dim je kmalu razpihalo proti bližnjemu naselju Rečice.

Informacij danes popoldne sicer ni bilo veliko. Gasilci so požar dokaj hitro obvladali. Predsednik PGD Ilirska Bistrica Matej Ličan nam je pojasnil, da je večino požara pogasila že avtomatska naprava za gašenje v Lesonitu in so sami, sicer s štirimi gasilskimi vozili, priskočili zgolj na pomoč. “Bolj kot ognja je bilo veliko dima, o tem so nas obvestili in klicali tudi okoliški prebivalci,” je dejal Ličan.

Povedal je, da je zagorela stiskalnica na liniji za proizvodnjo plošč. Podobno je dejal tudi vodja tehničnega sektorja v Lesonitu Danjel Valečič, ki pa nam je danes pojasnil, da je za kakršnekoli informacije še prezgodaj. Poudaril je le, da ni strahu, da bi v zrak ušle kakršnekoli nevarne snovi.

Da niso o kakšnem uhajanju, o katerem bi bilo potrebno obvestiti okoliške krajne, prejeli nobenega obvestila od civilne zaščite, kakršen je običajno postopek, so nam pojasnili tudi pri Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja. Vzrok požara danes še ni bil znan, kot je pojasnil Ličan, ga bo raziskovala policija. Lesonit se sicer ukvarja s proizvodnjo vlaknenih plošč in je del širše italijanske skupine Fantoni.


Najbolj brano