Šarec pravi, da center v Jelšanah zdaj ni potreben

“Registracijski center ta hip ni potreben. Če bi se ponovil migrantski val iz leta 2015, pa bi ga morali že po zakonu vzpostaviti,” je bil danes v Ilirski Bistrici jasen predsednik vlade Marjan Šarec. Bistriški župan Emil Rojc mu je povedal, da je število ilegalnih migrantov za domačine nesprejemljivo. “Slovenija, Ljubljana in potem Italija,” pa je v polomljeni angleščini pol ure po odhodu visokih gostov ob meji razlagal migrant iz Maroka.

Bistriški župan Emil Rojc (desno) je danes  sprejel premierja 
Marjana Šarca, notranjega ministra Boštjana Poklukarja (levo) in 
ostale visoke goste.  Foto: Danijel Cek
Bistriški župan Emil Rojc (desno) je danes sprejel premierja Marjana Šarca, notranjega ministra Boštjana Poklukarja (levo) in ostale visoke goste.  Foto: Danijel Cek

ILIRSKA BISTRICA > “Razumem, da imajo ljudje pomisleke. Nikoli nismo rekli, da migrantskega problema ni. Seveda je. In gre tudi za tihotapske združbe, za organiziran kriminal. Ugotovili smo, da je treba še okrepiti prisotnost policije in druge ukrepe na tem območju,” je po tričetrturnem sestanku z vodstvom bistriške občine in civilne iniciative dejal predsednik vlade Marjan Šarec. Poudaril je, da so prišli v Ilirsko Bistrico poslušat.

“Pogovor je bil res odkrit. Mi smo povedali naša stališča in izpostavili naše težave. Minister Poklukar je danes že četrtič pri nas, v tem času so se na meji zgodili določeni ukrepi, vendar se je od prvega obiska ministra do danes število nezakonitih prehodov meje podvojilo, kar za nas ni sprejemljivo. Dobili smo zagotovila predsednika vlade, da bodo sprožili dodatne ukrepe, da bi to stanje spremenili, in upam, da ga bodo res,” je po sestanku dejal bistriški župan Emil Rojc.

Napadalec prišel iz Italije

“Policista sta s svojim ukrepanjem hitro in učinkovito preprečila morebitna nadaljnja ogrožanja in onesposobila osumljenca kaznivega dejanja,” je nedeljski incident pri Vogrskem, kjer je migrant najprej z nožem porezal taksista, nato pa hotel napasti še policista, vendar ga je ta ustrelil v nogo, komentirala direktorica policije Tatjana Bobnar. In oba policista pohvalila za odločno posredovanje. Pojasnila je, da je tujec prišel iz Italije in da s policisti sosednjih držav opravljajo intenzivno kriminalistično preiskavo. “V izogib takšnim ali drugačnim sugestijam, kako je ravnal policist, moram reči, da je ravnal strokovno in tako je tudi prav,” je odločno povedal tudi premier Marjan Šarec.

Šarec je povedal, da je policija že kupila - ali še bo - dodatno tehnično opremo, da bo ob meji več policistov in vojakov. “Policija je vendarle kar uspešna pri pridržanju nezakonitih migrantov, je pa res, da gre pri tem za organiziran kriminal in je potrebno iz prometa izločiti predvsem sprovajalce. Kajti oni so tisti, ki izvajajo ta kriminal in njih je treba aretirati, da bo tega manj,” je poudaril Šarec.

Rojc: “Dodatni ukrepi se ne poznajo!”

“Žal je intenzivnost ilegalnih prehodov meje tako velika, da se ti učinki dodatnih ukrepov ne poznajo toliko, kot bi se lahko,” pa je menil Rojc in sklenil, da je nesprejemljivo, da policija zdaj intenzivno varuje slovensko-italijansko mejo, medtem ko naj bi imela premalo ljudi za slovensko-hrvaško mejo. “Ampak mogoče vlada pozna določene razloge, ki jih jaz ne poznam,” je dodal.

“Ocenjujem, da lokalna policijska postaja učinkovito opravlja svoje naloge,” je ocenila generalna direktorica policije Tatjana Bobnar in ponovila premierjeve obljube o povečanju števila policistov, vojakov in tehničnega varovanja na meji. Notranji minister Boštjan Poklukar pa je dejal, da policija več kot polovico vseh ujetih migrantov vrne na Hrvaško. Letos so jih prestregli že več kot 5300, ob tem pa ujeli tudi več kot 130 tihotapcev ljudi. Poklukar je še povedal, da je z italijanskim kolegom Matteom Salvinijem že imel poglobljen telefonski pogovor, srečala pa se bosta prihodnji teden na Finskem. Salvini je pred dnevi v Trstu napovedal, da je treba mejo s Slovenijo zapečatiti.

Kečap in red bull

In medtem ko so visoki gostje v črnih limuzinah iz Ilirske Bistrice odbrzeli naprej ob meji poslušat enake težave iz drugih ust, so bistriški policisti tako kot vsak dan ob meji patruljirali in iskali nezakonite prebežnike. Z eno od patrulj smo se najprej odpravili v Dleto, kjer smo si ogledali dva divja postajališča. “Tukaj počakajo, da jih prevozniki s kombiji ali avti poberejo, za seboj pustijo kupe smeri in se odpeljejo,” sta nama povedala policista.

Še večji kupi nahrbtnikov, odej, vrečk, jaken, srajc in celo zobnih ščetk so v jarku pod cesto med Zabičami in Sušakom. Lovci so v preteklih tednih čistili nekaj velikih odlagališč smeti, vsega pa seveda ne morejo.

Ko smo se spustili v hudourniški jarek, smo ugotovili, da sta naliva v minulih dneh vso kramo sprala naprej po strugi. “Najpogosteje najdemo plastenke kečapa in pločevinke red bula. Očitno si s tem nabirajo moči za hojo,” pravita policista in prestrežeta klic druge patrulje, ki je na makadamski cesti med Velikim Brdom in Pavlico naletela na mladega Maročana.

“Slovenija ni dobro, Evropa dobro!”

“Hrvaška, Slovenija, Ljubljana in potem Italija. Maroko ni dobro, ni dobro, Italija, Francija, Španija, Nemčija dobro. Slovenija, Hrvaška tudi ni dobro...,” nam je v polomljeni angleščini s primešanimi španskimi besedami povedal Maročan. Moker do pasu je trdil, da je noč preživel v gozdu in da je čez mejo hodil sam. Kar mu policisti in vojak seveda niso verjeli. Policist s psom je zato pregledoval okolico, vendar pes ni potegnil za nobeno sledjo.

Na naše vprašanje, kako pa je prišel do Pavlice, je pokazal na telefonu označeno pot. Ta ga je očitno vodila čez mejo v bližini mejnega prehoda Jelšane, nato mimo Velikega Brda in proti Pavlici. Če ga ne bi ujeli, bi bila naslednja točka Podgrad in nato glavna cesta proti Kozini. Ampak kljub temu je policistom trdil, da je njegov cilj Ljubljana. “In potem naprej Italija,” je jasno povedal strategijo mnogih migrantov, ki pri nas zaprosijo za azil samo zato, da si naberejo moči, se spočijejo in nekega dne odpravijo naprej proti obljubljenemu Zahodu.


Komentar novinarja

Danijel Cek

Pred pragom majhnih držav

Današnji obisk premierja z najožjo “varnostno” ekipo ob meji s Hrvaško je minil v znamenju pomirjujočih tonov za domačine ter jasnega sporočila Evropi, da mejo varujemo uspešno in da jo bomo še uspešneje. Novi droni, nove ograje, več policistov in vojakov naj bi prestreglo večino migrantov, ki se prebijajo do Italije in drugih ciljev v Evropi. Čeprav so nam danes neuradno in uradno zagotavljali, da je bil obisk predsednika vlade v Ilirski Bistrici, na Kostelskem in v Beli Krajini načrtovan ...

Preberi več

Najbolj brano