Podoživeli so grenkobo otroštva, ki se ne bi smelo ponoviti

Otroci, ki so kot vojne sirote po drugi svetovni vojni del otroštva preživeli v Mladinskem domu Toneta Tomšiča v Pivki, takratnem Št. Petru na Krasu, so se po sedmih desetletjih preteklo soboto v Slovenski vasi sešli na prvem srečanju. Obujali so težke, a še žive spomine, podoživljali nekdanje prigode in se imeli lepo.

Nekdanji gojenci Mladinskega doma Toneta Tomšiča so na  
srečanju obudili spomine na del skupnega otroštva, ki so ga 
preživeli v Pivki.  Foto: osebni arhiv
Nekdanji gojenci Mladinskega doma Toneta Tomšiča so na srečanju obudili spomine na del skupnega otroštva, ki so ga preživeli v Pivki.  Foto: osebni arhiv

SLOVENSKA VAS > “Po sedemdesetih letih spomin odtava v neke druge čase, v grenkobo otroštva, ki se ne bi smelo ponoviti, a je vseeno tisti čas zaznamoval slehernega od nas. Obledele sličice tistih davnih dni in pa spomini, zajeti v drobnem zveščiču Vlada Grželja, so nas vrnili v tisti čas,” nam je po srečanju povedal eden od 16 udeležencev, Franc Gombač iz Podgrada.

Zgled prave sprave

Otroci, ki so se znašli v sirotišnici, kjer jih je tedanja oblast zbrala s pomočjo Rdečega križa, so bili iz družin, v katerih so bili starši ali eden od njih žrtev fašističnega, nacističnega ali partizanskega nasilja. “Že sestanki odbora za pripravo srečanja, ki ga vodim, so pokazali zgled prave sprave med ljudmi, kar si lahko v slovenski družbi le želimo. V ospredju je človeška nota, obujanje skupnih spominov, ki so prijetni pa tudi grenki, a brez očitkov ali obtoževanj kogarkoli. Res pravo srečanje ljudi, ki so dali skozi težke čase,” je poudaril Ernest Margon, predsednik Trške skupnosti Pivka in član Društva za krajevno zgodovino in kulturo Lipa Pivka, ki sta v sodelovanju z Občino Pivka pripravila srečanje in z njim tudi odstrla doslej slabo poznan del krajevne zgodovine.

Pobuda zanj se je porodila že lani jeseni, potem ko sta Ernest Margon in ljubiteljski zgodovinar Vlado Grželj iz Hrpelj, ki je o otrocih in osebju iz doma zbral že precej gradiva, v Pivki pripravila prvo srečanje z nekaj nekdanjimi gojenci, na katerem so sklenili, da bodo organizirali pravo srečanje.

Skupaj obiskali nekdanji dom

Tokratnemu srečanju, ki je potekalo pri ekomuzeju Pivških presihajočih jezer, so se pridružili še drugi gojenci, ki se večinoma doslej niso nikoli več srečali. Pozdravila in nagovorila sta jih Margon in pivški župan Robert Smrdelj. S pozdravi in spomini na “grenkobo časov težkih nežnega otroštva”, ki jo je, kot nadaljuje moto srečanja, “prijateljstvo blažilo, bližina in toplina naših src,” so se oglasili Pavla Cotič iz Nove Gorice, Silvan Vidrih iz Šempetra pri Gorici, Ada Bačan iz Ajdovščine, Erna Matko Volk iz Ilirske Bistrice, Cvetka Velikonja iz Preserij pri Ljubljani in Franc Gombač iz Podgrada.

Po prireditvi s kulturnim programom, ogledom ekomuzeja in okrepčilu so skupno obiskali svoje nekdanje zatočišče - dom za vojne sirote iz vse Slovenije, predvsem pa Primorske, kjer je drugi dom po vojni dobilo okrog 100 dečkov in deklic. Deloval je v nekdanji Windschgraetzovi vili, donedavnega pa sedežu propadlega podjetja Javor. In utrnila se je tudi kakšna solza.


Najbolj brano