Nizkoenergetski vrtec je odprt

Prireditveni in otvoritveni maraton v Divači je včeraj doživel svoj vrhunec. Podeljena so bila občinska priznanja in odprli so povsem nov vrtec, zgrajen iz lesa.

Nagrajenci ob županu Foto: Tino Mamić
Nagrajenci ob županu Foto: Tino Mamić

DIVAČA> Po četrtkovem slovesnem odprtju zbirnega centra za odpadke (ki je deloval že od zime) in obnovljene učne poti Škocjanske jame so včeraj popoldne odprli še vrtec. Slaba dva milijona vreden objekt iz okolju in zdravju prijaznega lesa je odprl direktor direktorata za predšolsko vzgojo Alen Kofol. Zahvalil se je vzgojiteljicam, da pomagajo “prižigati zvedave otroške oči”. Nov vrtec je po njegovem mnenju zelo dober začetek za otroke, saj se za zidovi skriva življenje.

O zapleteni gradnji novega nizkoenergetskega vrtca je govoril divaški župan Drago Božac. Da je v celoti stal 3,3 milijona evrov, kar pa ob izračunu cene na kvadratni meter znese le “1260 evrov za povsem opremljen vrtec”. Opisal je težave zaradi prejšnje vlade, ki v času odhajanja ni hotela podpisovati dokumentov, kakor tudi zaradi vmesnega obdobja do postavitve nove vlade: “Denar je začel pritekati šele junija. Za vmesno obdobje se je občina morala zadolžiti. Kredit je moralo vzeti tudi gradbeno podjetje Godina.” Hkrati je dodal: “Za papirje smo porabili preveč, 230.000 evrov. A tako to je.” Božac je še poudaril: “Sam tega ne bi zmogel. Posebej bi se zahvalil Dragici Kranjec, Edu Franetiču in Stojanu Lipoltu.”

Še pred otvoritvijo je bila slavnostna seja občinskega sveta v hotelu Malovec, ki se je začela s slovensko himno. Župan Drago Božac je čestital dobitnikom občinskih priznanj “na katere smo ponosni”. Povedal je, da je največji uspeh občine krčenje porabe, saj so morali sanirati stare milijonske dolgove iz prejšnjega mandata.

Napovedal je še adapatacijo divaške šole, kjer bodo še letos postavili tudi letalski muzej. Da je občina veliko naredila je v govoru s čestitko zatrdil tudi župan pobratene občine iz Podčetrtka Peter Misja.

Med nagrajenci je posebno pozornost vzbudil najstarejši Divačan Anton Grandič (93). Ganjen se je zahvalil za priznanje in povedal, da je v vsem življenju najbolj ponosen na svojo družino. Le-ta šteje že štiri generacije, saj ima Grandič tudi že tri pravnukinje.

Danes, na rojstni dan filmske dive Ide Kravanja (Ite Rine), ki je hkrati občinski praznik, se bodo divaške praznične prireditve nadaljevale in sklenile jutri. “Ida Kravanja je ime naše vasi ponesla v širni svet. Nanjo smo ponosni, kakor tudi na Rudolfa Cvetka iz Senožeč, prvega Slovenca z olimpijsko medaljo,” je povedal župan Drago Božac.

TINO MAMIĆ


Najbolj brano