Ko so veseli traktorji in lastniki

Že deseto leto zapored se je kolona traktorjev zapeljala po Vremski dolini in Brkinih. Bilo jih je več kot 50, njihovo druženje pa je iz začetnega navdušenje nekaj posameznikov preraslo v večjo prireditev, ki so jo v soboto pripravili pri lovski koči v Famljah.

Janez Morel iz Nove Sušice  s svojim 49 let starim zetorjem. Foto: Helena Race
Janez Morel iz Nove Sušice s svojim 49 let starim zetorjem. Foto: Helena Race

FAMLJE > “Pred desetimi leti smo se zbrali mladi, vsi pod 30, in rekli, da se bomo pred košnjo in drugimi večjimi kmečkimi opravili malo družili in se peljali s traktorji. Prišlo nas je več kot 20, večinoma iz Vremske doline in Brkinov,” se začetkov Traktorskih veselih uric spominja Jure Štok. “Dogodek je postal tradicionalen. Čeprav nismo veliko vabili, se nas je vsako leto zbrala lepa skupina in odpeljali smo se po okoliških krajih, se pri kom ustavili, da so nas pogostili ...” dodaja Damjan Malečkar, eden od udeležencev, ki je svoj traktor pripeljal na vseh deset veselih uric. Obiskali so Artviže, Tatre, Pregarje, Košano, Kal, Gornje Ležeče ...

Po nekaj letih so spoznali, da niso edini, ki traktorje vozijo na takšne zbore, in da pritegnejo mnogo obiskovalcev. Zato so ob letošnji desetletnici pripravili zabavo, kmečke igre, predstavitve priključkov, prikaz mehanizacije ... Še prej pa so, da so zadostili birokraciji, ustanovili Kulturno športno razvojno društvo Traktorske vesele urice. “Upamo, da bo tako tudi naprej, da bomo v začetku poletja organizirali prireditev. Naj bo tudi nadomestilo za opasila, ki so bila nekdaj v vsaki vasi, zdaj pa so tradicijo ohranili le še malo kje,” napoveduje Štok.

Traktorske vesele urice so v soboto k lovski koči v Famlje pritegnile več kot 50 lastnikov traktorjev, ki so prišli tudi s Krasa, Postojnskega, Pivškega in z Bistriškega. Pozornost obiskovalcev so pritegnili največji, a tudi najmanjši in najstarejši traktorji. Prvi med starimi je bil zetor 25-11, letnik 1969. “Že pokojni stari oče ga je okoli leta 1980 pripeljal iz Istre, nato sem ga ljubiteljsko obnovil, zdaj pa uživam z njim in ga razkazujem. Uporabljamo ga tudi pri manjših delih, čeprav kmetije nimamo več,” je o njem povedal ponosni lastnik Janez Morel iz Nove Sušice.

O novih in velikih traktorjih pa organizatorji pravijo: “Kmetje potrebujejo večje traktorje, da lahko hitreje opravijo delo. Časi so takšni, da se domačih pridelkov ne ceni dovolj in je treba narediti veliko in hitro.” Hvaležni so EU, da namenja denar za subvencioniranje nakupa novih traktorjev in opreme, a dodajajo, da delo lahko opravijo tudi 30 ali 40 let stari traktorji, le njihovo vzdrževanje je dražje.


Najbolj brano