Ker sosede moti nočni hrup, festivala jutri ne bo

Za konec tedna napovedanega festivala Bistrških bendov ne bo. Zaradi hrupa, ki moti nekaj sosedov, je občina prepovedala izvajanje prireditve po 23. uri. Festival bi se tako moral odvijati že v popoldanskih urah, kar pa je za organizatorje nesprejemljivo, saj bi se prireditve udeležila le peščica obiskovalcev.

Zaradi hrupa, ki moti nekaj sosedov, napovedanega festivala Bistrških bendov ta vikend ne bo. Foto: Tadej Morano
Zaradi hrupa, ki moti nekaj sosedov, napovedanega festivala Bistrških bendov ta vikend ne bo. Foto: Tadej Morano

ILIRSKA BISTRICA > ”Dovoljenje, ki ga je izdala občina Ilirska Bistrica, nam prepoveduje izvajanje prireditve do zaprošene 2. ure in ga omejuje do 23. ure. Za naš festival to pomeni, da bi se glasbeni program odvijal že v popoldanskem času, kar bi pomenilo, da bi glasbenike prišlo poslušati precej manj ljudi,” na svoji fb strani pojasnjujejo organizatorji in se ob tem opravičujejo osmim lokalnim glasbenim skupinam, ki bi morale nastopiti na že 14. festivalu Bistriški bendi.

“Festival je bil zastavljen z namenom, da ponudimo lokalnim glasbenikom možnost nastopanja na večjem odru, z boljšo opremo, kot so jo morda vajeni, ter večjo publiko, ne pa prostor za javno vajo sredi popoldneva,” so še zapisali v Mladinskem klubu Nade Žagar (MKNŽ), kjer so razočarani nad odločitvijo občine, da jim zaradi “hrupa, ki moti posameznike”, dovoljenja ne izdajo. “V festival je vloženega veliko dela in tudi financ. Brez obiskovalcev organizacija takega dogodka ne bi imela smisla,” pravi predsednik MKNŽ Jan Surina.

Razočaranje je še toliko večje, ker je festival zadnje leto, ko so organizacijo združili z Gorsko kolesarskim društvom Borovci in mu dodali tudi športno noto, presegel zgolj ozke okvirje glasbenega koncerta, v mesto pa privabil tudi številne turiste in obiskovalce iz sosednjih krajev. Odločitev občine je še toliko manj razumljiva, če vemo, da je dvodnevni festival poleg vaških shodov edini večji poletni glasbeni dogodek v Ilirski Bistrici.

Organizatorji so se na izdano dovoljenje sicer že pritožili, vendar pa je ne glede na odločitev občine za izvedbo festivala v tem terminu zdaj že prepozno. “Če bodo na občini pritožbi ugodili, bi festival morda lahko organizirali v avgustu ali septembru,” pravi Surina. Jutri pa namesto na festival vabijo na koncert punk skupin.

Težave z izvedbo festivala so se sicer začele že lani po koncertu, ki so ga organizirali skupaj Radiem Študent. “Po tem dogodku, ki naj bi bil za nekatere bližnje sosede prehrupen, je občina izdajo dovoljenja za izvedbo festivala pogojevala z meritvami hrupa, čeprav po preverjanju na policijski postaji tisti dan policisti niso prejeli nobene prijave,” pojasnjuje Surina. Tudi meritve, ki jih je v času trajanja festivala izvajalo pooblaščeno podjetje, prekoračitve dovoljenih vrednosti hrupa niso pokazale.


Najbolj brano