Gregor Kovačič: “Začenjamo novo poglavje za našo občino”

“Volilni rezultat je pokazal, da si ljudje v občini želijo spremembe. Te smo ves čas nagovarjali in to se je potrdilo tudi z volilnim rezultatom,” je prepričljivo zmago s skoraj 64 odstotki glasov podpore danes zvečer pospremil Gregor Kovačič, ki bo prihodnja štiri leta uspešno akademsko kariero zamenjal za župansko.

Iz štaba Gregorja Kovačiča Foto: Katja Kirn Vodopivec
Iz štaba Gregorja Kovačiča Foto: Katja Kirn Vodopivec

ILIRSKA BISTRICA > “Ves čas govorim, da bom povezoval in ne izključeval. To so volilci očitno prepoznali in se tudi iskreno veselijo spremembe. Zdaj začenjamo novo poglavje za našo občino. Zahvalil bi se vsem, ki so odšli na volitve in glasovali zame. Iskrena hvala tudi listam in strankam, ki so me v drugem krogu podprli,” se je drevi v družbi več kot sto podpornikov in prijateljev zmage veselil Gregor Kovačič, ki so mu ob 53-odstotni volilni udeležbi volilci po vseh preštetih glasovnicah v drugem krogu namenili 63,8 odstotka oziroma 3809 glasov. Dosedanji župan Emil Rojc je zbral 36 odstotkov oziroma 2160 glasov podpore.

Kovačič se bo po prevzemu funkcije najprej posvetil sestavi ekipe, s katero bo lahko uresničeval začrtan program, ki ga je zastavili dolgoročno. “To je etapna dirka. Nič ne bo šlo čez noč, korak za korakom,” je dejal Kovačič, ki se veseli tudi dela z občinskim svetom, v katerem bo sedelo kar 14 novih občinskih svetnikov. “Občinski svet je zelo pomlajen. V njem so ljudje, ki želijo res nekaj narediti za svoj kraj. Če bo ta energija zdržala, ni strahu, da ne bi občino razvojno premaknili naprej.”

Bistričani, ki so že v prvem krogu Kovačiču namenili dobrih sedem odstotkov glasov več kot Rojcu, so tako še enkrat potrdili, da si po dvanajstih letih na čelu občine želijo spremembe. 46-letni doktor geografskih znanosti, prodekan in profesor na Fakulteti za humanistične študije Koper je sicer nov obraz v lokalni politiki, Bistričani pa ga poznajo kot nekdanjega nogometaša, aktivista, ki se zavzema za ohranjanje narave in čistih vodnih virov, dolgoletnega člana bistriških tabornikov, soustanovitelja Tekaškega društva Bistrc, navdušenega rekreativnega športnika in vsestranskega prostovoljca.

Kovačič je že od vstopa v tekmo za županski stolček z obljubo o drugačni politiki in bolj odprti občini veljal za glavnega Rojčevega izzivalca, njegova lista Gremo! pa je v občinskem svetu osvojila rekordnih devet svetniških mest. V drugem krogu je bila za zmago odločilna tudi podpora NSi oziroma 14 odstotkov glasov, ki so jih volilci v prvem krogu namenili Andreju Černigoju. Prav zaradi podpore Kovačiču naj bi bili v NSi deležni tudi pritiskov z desnega pola blizu Rojca, vendar pa je na koncu odločitev bistriškega odbora NSi podprl tudi vrh stranke. Kovačiča so v drugem krogu podprli še Gibanje Svoboda, SD in lista Sveži. Zelo široka podpora nakazuje, da Kovačič ne bo imel večjih težav tudi pri sestavljanju koalicije v občinskem svetu.

Rojc, ki ga je v drugem krogu uradno podprla le njegova tesna zaveznica SDS, je po prvem krogu celo spremenil strategijo in začel komunicirati z mediji ter odgovarjati na novinarska vprašanja, v svoj volilni program pa je naknadno vnesel celo nekatere projekte, ki sta jih v svojih programih ponudila njegova tekmeca. Toda po današnjem porazu se je spet odzval v “stari” maniri: “12 let ste nabijali proti meni in zdaj naj bi vam dajal komentarje?! Napišite si ga sami,” nas je na hitro odpravil.

Izid drugega kroga volitev po vseh preštetih glasovnicah:

Gregor Kovačič (Gremo!): 63,81 % glasov

Emil Rojc (Pler): 36,19 % glasov


Najbolj brano