Hotel Erasmus: S praznimi sobami dobro zaslužili

Postojnsko podjetje Korle, ki je lastnik hotela Erasmus, je od lanske do letošnje jeseni, ko so bili drugi hoteli več mesecev zaprti, od države oziroma ministrstva za zdravje prejel kar 160.000 evrov. Ministrstvo je namreč hotel najelo za potrebe izvajanja karanten. Kljub temu so od poletja dalje v hotelu nastanjeni tudi delavci turškega podjetja Yapi Merkezi, ki sodeluje pri gradnji drugega tira.

V 13 mesecih, kolikor je bil hotel Erasmus v najemu ministrstva za 
zdravje, je bilo v njem v karanteni 57 ljudi.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
V 13 mesecih, kolikor je bil hotel Erasmus v najemu ministrstva za zdravje, je bilo v njem v karanteni 57 ljudi.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Po dostopnih podatkih aplikacije za prikaz porabe javnega denarja Erar je ministrstvo za zdravje postojnskemu podjetju Korle od novembra lani do oktobra letos plačalo približno 160.000 evrov. Mesečni zneski se gibajo od dobrih 6000 do skoraj 24.000 evrov, kolikor je podjetje od ministrstva prejelo julija.

Transportno podjetje Korle je med drugim lastnik postojnskega poslovno-trgovskega objekta Epicenter in hotela Erasmus (do nedavnega Epic), v katerem je država ob lanskem začetku epidemije poskrbela za nastanitev državljanov, ki so se vračali iz tujine. A takratne namestitve so potekale pod okriljem republiške uprave za zaščito in reševanje, hotelirju pa je račun poravnalo ministrstvo za obrambo.

160.000

evrov je po podatkih Erarja ministrstvo za zdravje plačalo podjetju Korle za “karantenski” hotel

Za 769 nočitev 56.000 evrov
Podjetje Korle je maja lani prejelo enkratno plačilo 55.800 evrov od ministrstva za obrambo. Na ministrstvu so nam pojasnili, da je šlo za plačilo oskrbe za nastanitev prebivalcev, ki so se vrnili iz tujine in jim je bila odrejena karantena, na podlagi naročilnice uprave za zaščito in reševanje za čas od 28. marca do 30. aprila 2020. Uprava je je na podlagi odredbe poveljnika civilne zaščite v tistem obdobju skupaj z izpostavami oziroma regijskimi poveljniki za civilno zaščito iskala primerne hotelske nastanitve. “Hotel Epic v Postojni je bil edini, ki je lahko v zelo kratkem času zagotovil vse pogoje za nastanitev in oskrbo prebivalcev, ki so se vrnili iz tujine,” so spomnili na ministrstvu in dodali, da so bili hoteli v državi takrat zaprti in da odziva od lastnikov hotelov na poziv za njihovo vključitev v zagotavljanje prostorov za karanteno skoraj ni bilo. V tem času je hotel zagotovil 769 nočitev, kar preračunano pomeni, da je dnevna oskrba stala približno 77 evrov. V ceni so bili vključeni nočitev z zajtrkom, kosilom in večerjo, dvakrat na dan čaj ter celotna oskrba prebivalcev v povezavi z razkuževanjem prostorov, pranjem posteljnine in zagotovitvijo posebnih zabojnikov za odvoz odpadkov.

V dobrem letu karantena za 57 oseb

Nato pa je septembra lani s podjetjem Korle pogodbo sklenilo ministrstvo za zdravje, in sicer o najemu objekta in zagotavljanju storitev prehrane, čiščenja in vzdrževanja za potrebe izvajanja ukrepa izolacije oziroma karantene v povezavi z virusom SARS-CoV-2. Na kakšni osnovi so sklenili pogodbo, na ministrstvu niso povedali, pač pa, da so pogodbo z 31. oktobrom letos prekinili, zmogljivosti za izvajanje ukrepa karantene ali izolacije pa trenutno zagotavlja kranjski hotel Bellevue.

Kot so pojasnili, so izplačila podjetju Korle vsebovala mesečni strošek najema in dnevni strošek namestitve in prehrane nastanjenih oseb. Takšnih je bilo v 13 mesecih najema skupno le 57.

Gre torej za plačilo za sobe, ki so bile rezervirane za karantene in ki bi bile sicer glede na večmesečno zaprtje dejavnosti prazne oziroma glede na velik upad turističnega obiska v Postojni zaradi epidemije pretežno prazne.

Direktor kršitev pogodbe zanika

Še v času, ko je še imelo podjetje Korle sklenjeno pogodbo z državo, pa je hotelske sobe za potrebe svojega kadra najelo tudi turško podjetje Yapi Merkezi, ki od poletja sodeluje pri gradnji drugega tira.

V podjetju so nam potrdili, da so za svoje delavce in inženirje za obdobje do načrtovane gradnje začasnega delavskega naselja v Orehku - ki ga, mimogrede, gradijo na parcelah v lasti podjetja Korle - najeli celoten hotel.

Del kadra - gre za približno 300 ljudi, ki so že oziroma bodo v kratkem prejeli delovna dovoljenja, je nastanjen še v Štorjah in Lipici. V hotelsko-poslovni stavbi v Postojni so imeli sprva pisarne. “Potem smo vprašali, ali se je možno dogovoriti tudi za najem sob in so nam šli na roko. Za nas je to za zdaj dobra rešitev,” so nam povedali.

Po neuradnih informacijah pa naj bi še pred Turki, ki so v Sloveniji od poletja, v hotelu bivali tudi drugi gostje.

Ministrstvo za zdravje smo zato vprašali, ali je bilo plačilo podjetju za zagotavljanje kapacitet za prestajanje karanten pogojeno s tem, da hotel ni zaseden z ostalimi gosti.

Pojasnili so nam, da je imelo ministrstvo s Korle od 29. septembra 2020 in do 30. junija letos sklenjeno pogodbo za najem 38 sob (kar je celoten hotel), od 1. julija do 30. oktobra letos pa za najem desetih sob. “Navedeno število sob je moralo biti, v skladu s pogodbo, na voljo za zagotavljanje nastanitvenih zmogljivosti za izvajanje ukrepa karantene oziroma izolacije.” Strošek najema 38 sob je bil 10.000 evrov mesečno, strošek najema za deset sob pa 4000 evrov. Strošek nočitve, treh obrokov dnevno, zagotavljanje čiste posteljnine in brisač pa je znašal 63 evrov (brez ddv) na dan na osebo.

Iz anonimke, ki smo jo prejeli, namreč izhaja, da se je podjetje s sklenitvijo pogodbe o “karantenskem” hotelu zavezalo, da v njem torej ne bo imelo drugih gostov, a naj bi jih kljub temu imelo, s čimer je kršilo pogodbo.

Direktor in solastnik podjetja Janez Skubic nam je zatrdil, da so se v času sklenjene najemne pogodbe strogo držali pogodbenih obveznosti in vse očitke ostro zanika. Kot pravi, so vedno imeli na razpolago vse kapacitete, ki so bile v danem trenutku predmet pogodbe.


Najbolj brano