Hiše na obrobju Divače so že kupljene, a še nedokončane

Čeprav naj bi bile vrstne hiše, ki jih na obrobju Divače ob cesti proti Lokvi gradita podjetji Mitsui finance in GP Lev, vseljive do konca leta, se bo gradnja dela hiš zavlekla. Zadnjih pet od skupno 15 vrstnih hiš naj bi tudi zaradi negotovih razmer pri dobavi materialov zaključili do konca prihodnjega leta.

Pet vrstnih hiš  $@  od predvidenih še  zadnjih 15 v Gabrovem naselju je 
že v  fazi zaključka, dve od njih pa sta že  naseljeni. Foto: Marica Uršič Zupan
Pet vrstnih hiš $@ od predvidenih še zadnjih 15 v Gabrovem naselju je že v fazi zaključka, dve od njih pa sta že naseljeni. Foto: Marica Uršič Zupan

DIVAČA > V Gabrovem naselju je po projektu v izgradnji še zadnjih 15 vrstnih hiš, ki jih gradita naložbenika, podjetji Mitsui finance in GP Lev. Vrstne hiše so grajene v treh etažah in stojijo v neposredni bližini že sezidanih in naseljenih 14 vrstnih hiš in osmih stanovanj v dvonadstropnih blokih v Gabrovem naselju.

Začetki gradnje celotne soseske segajo v leto 2008, ko jo je začelo zidati podjetje Tim grad iz Trzina, ki je tako vrstne hiše kot stanovanja zgradilo do tretje faze, a potem propadlo. Nepremičnino je najprej nase prevzela Factor banka, po njenem propadu pa jo je dobila Dutb in do leta 2017 uspela prodati vse, kar je bilo zgrajeno. Lani pa je temelje za drug niz vrstnih hiš z gradbenim dovoljenjem od Dutb kupilo podjetje Mitsui Finance iz Ljubljane.

V slovenski Istri dražje

Okvirna cena kvadratnega metra za tretjo podaljšano je bila 1200 evrov, za urejeno notranjost s sistemom ogrevanja pa je bilo potrebnih okvirno 1700 evrov za kvadratni meter. Na ceno so sicer, pojasnjuje Klajeva, vplivali tudi položaj hiše, velikost vrta, položaj mansardnih sob in tudi čas nakupa. “Prvi kupci so imeli večje ugodnosti, ker so dejansko kupili projekt le na papirju. Zadnji kupci pa že viden izdelek. Žal je medtem investitorja doletel še porast cen nabavnih surovin za od 20 do 40 odstotkov,” so še pojasnili v Marealu. Klajeva sicer pojasnjuje, da se je večina kupcev za nakup odločila predvsem iz finančnih razlogov, saj je podobna nepremičnina v slovenski Istri do 40 odstotkov dražja.

A tudi gradnja zadnjih vrstnih hiš se je zavlekla, saj naj bi bile po prvotnih načrtih vseljive že do konca leta, a zadnje naj bi bile zgrajene šele prihodnje leto. V podjetju Mareal, ki za prodajalca opravlja posredovanje informacij potencialnim kupcem, namreč pojasnjujejo, da je prvih pet od še zadnjih 15 vrstnih hiš v Gabrovem naselju že v fazi zaključka, dve od njih pa že naseljeni. Prihodnjih pet hiš bo zaključenih predvidoma konec marca prihodnje leto, zadnjih pet pa predvidoma do konca leta 2022. “Na časovno izvedbo imata velik vpliv dobava materialov (zaradi covid situacije) ter vreme, zato je točne roke težko definirati,” pojasnjuje Branka Klaj iz Mareala.

Vse hiše razen ene v zadnjem sklopu so tudi že prodane, kupci so v večini mlade družine, prihajajo pa iz slovenske Istre, Sežane, Divače in Ljubljane. Za največjo, krajno vrstno hišo se je odločil zavod Dom na Krasu, pojasnjujejo v Marealu.

Nedokončana okolica, hrup, odprti jaški

A čeprav so sosesko poimenovali Krasna Divača, se tamkajšnjim stanovalcem ne zdi vse tako krasno in opozarjajo na nekatere pomanjkljivosti. Pravijo, da niti prvi sklop hiš še ni dokončan, manjkajo, denimo, zaščitne ograje, žlebovi, tudi okolica ni urejena, pravijo.

Že več kot leto dni poslušajo tudi hrup delovanja strojev, gradbeni stroji in kombiji pa naj bi občasno parkirali kar na cesti. Zato so na težave opozorili tudi policijo, redarstvo in inšpekcijo.

Z gradbišča vsakič, ko piha, odnaša smeti in ostanke gradbenega materiala po vsej soseski.

Najbolj pa jih skrbi varnost otrok, saj je tu veliko mladih družin. Otroci so veliko zunaj in se igrajo na ulici, gradbišče pa je slabo zaščiteno, saj ni nobene “varnostne” mreže, jaški so odprti in nezaščiteni, nedokončane hiše so dostopne v notranjost...

V fazi zaključka

V Marealu odgovarjajo, da za naročnika, torej omenjeni podjetji, skupaj z agencijo Agencia posredujejo pri prodaji, “kar pomeni, da vodimo marketing in oglede ter spravimo potencialnega kupca v stik z naročnikom”. “Kolikor je nam znano, prvih pet objektov ni še zaključenih, ampak v fazah zaključka. V praksi se okolica ureja na koncu. Mislimo pa, da sta se dve družini celo že vselili.”

Dodajajo, da gradbišča in poteka del ne spremljajo, ker to ni njihovo delo ne odgovornost in da se bo s tovrstnimi vprašanji treba obrniti na izvajalca.

Dodajajo pa še, da “iz vodenih ogledov s potencialnimi kupci nismo nikoli začutili s strani okolice, da bi bilo kaj moteče in nismo zasledili posebnih nevšečnosti. Verjamemo pa, da je vsako gradbišče za stanovalce, ki živijo v bližini, nadležno. Vsem skupaj želimo, da so en do drugega strpni in razumevajoči in da bi čim prej celotna soseska zaživela v dobrem duhu z novimi sosedi.”


Najbolj brano