FOTO: 50 let Praznika terana in pršuta napolnilo Dutovlje

Četudi z nekoliko skromnejšo udeležbo kot običajno je bila po dveh letih premora vrnitev Praznika terana in pršuta v Dutovlje prava prireditvena osvežitev, tako za Kraševce kot za obiskovalce.

 Foto: Sara Dakaj
Foto: Sara Dakaj

DUTOVLJE > Ti so v središče kraške vinorodne pokrajine prišli z vseh koncev Primorske in zamejstva pa tudi od drugod. Po petkovem rajanju z zasedbami MRFY, Zmelkoow in HeavenX je sobotno dogajanje na osrednjem prireditvenem prostoru - borovem gozdičku ob šolskem igrišču - dobilo zagon proti večeru, ko so za zabavo poskrbeli Tulio Furlanič in Kamnolomi.

Še živahnejši utrip pa je prinesla nedelja, ko se je obiskovalcem, kot veleva 50-letna tradicija, predstavil sprevod vozov, tudi ta sicer skromnejši kot v minulih letih. Teran je dobil svojo novo kraljico, to je postala Neža Ukmar.

Sežanski župan David Škabar pa je s predsednikom Društva vinogradnikov in vinarjev Krasa Davidom Štokom in specialistko za vinogradništvo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica Majdo Brdnik nagradil najboljše terane. Priznanja so prejeli: Vinska klet Orel (Avber), Vinarstvo Rebula (Brestovica pri Komnu), Vinogradništvo in vinarstvo Petelin-Rogelja (Tomaj), Turistična kmetija Škerlj (Tomaj), Vinarstvo Starc (Tomaj), Vinakras Sežana, Klet Boris in Alen Lisjak (Dutovlje), Vina Škabar (Ponikve), Domačija Bole (Avber), Turistična kmetija Petelin-Durcik (Pliskovica) in Večerina-Rončel (Tomaj).

Za ples in zabavo pozno v nedeljsko noč pa so poskrbeli Dejan Dogaja in Čuki.


Najbolj brano