Dinamično bo v zraku in na tleh

Park vojaške zgodovine bo ta konec tedna prizorišče tradicionalnega festivala vojaške zgodovine, na katerem bo imelo ob letošnji 100-letnici glavno vlogo slovensko vojaško letalstvo. Obiskovalcem pa bo prvič na ogled tudi najnovejša pridobitev - prejšnji mesec odkopane razbitine ikoničnega letala, britanskega lovca Spitfire, ki je pred 75 leti strmoglavil na Ljubljanskem barju.

Vodja arheološkega izkopavanja Andrej Gaspari in vodja PVZ 
Janko Boštjančič ob razbitinah znamenitega letala Spitfire, ki so 
najnovejša pridobitev parka.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Vodja arheološkega izkopavanja Andrej Gaspari in vodja PVZ Janko Boštjančič ob razbitinah znamenitega letala Spitfire, ki so najnovejša pridobitev parka.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

PIVKA > “Glavni poudarek letošnjega festivala bo na zgodovini letalstva, saj praznujemo 100 let slovenskega vojaškega letalstva. V okviru festivalskega dogajanja se obeta tako statični prikaz helikopterjev Slovenske vojske kot v nedeljo tudi dinamični prikaz, ko bodo nad parkom poleteli letalniki Slovenske vojske,” atraktivno dogajanje napoveduje vodja Parka vojaške zgodovine (PVZ) Janko Boštjančič. Vrhunec bo prav nedeljska ponazoritev spopada iz druge svetovne vojne.

Pionirski arheološki podvig

V okviru festivala pa bodo poleg tematskih razstav prvič predstavili tudi z letalstvom povezane najnovejše pridobitve. Vse ljubitelje vojaške zgodovine in letalstva bodo zelo zanimale razbitine letala Supermarine Spitfire, najslavnejšega britanskega lovca druge svetovne vojne, ki je pred natanko 75 leti, 18. septembra 1944, strmoglavil ob Ižanski cesti v Ljubljani. Letalo je bilo del 73. eskadrilje zračnih sil Združenega kraljestva in je skupaj s še nekaj letali bombardiralo vojaško letališče v ljubljanskem Polju. Letalo je zadel izstrelek nemške protiletalske obrambe, pilot je iz njega izskočil, letalo pa je strmoglavilo. Del razbitin so odnesli, del pa se je pogreznil v barjanska tla. Pobude za izkop so že stare, ob 75-letnici padca pa je avgusta Arheološki raziskovalni konzorcij za Ljubljano pod vodstvom Andreja Gasparija, predstojnika oddelka za arheologijo na ljubljanski filozofski fakulteti, po naročilu Muzeja in galerij mesta Ljubljane izvedel arheološko izkopavanje in zahteven dvig ostankov, z izjemo motorja, ki bo predvidoma prišel na vrsto oktobra.

Čeprav je bilo po drugi svetovni vojni razbitin letal po Sloveniji veliko, a so se povečini raznesle, je izkopavanje ostankov tega legendarnega lovca pomembno tudi zato ker, kot poudarja Gaspari, pomeni prvo sistematično arheološko izkopavanje tovrstnih ostankov vojaških konfliktov 20. stoletja pri nas.

V Parku vojaške zgodovine so letos našteli že več kot 40.000 obiskovalcev oziroma skoraj 30 odstotkov več kot leto poprej. Pričakujejo, da bodo do konca leta presegli lanskoletnih 51.000 obiskovalcev.


Najbolj brano