ZDA odganjajo kitajskega zmaja, ki je priletel v Trst in bi gradil drugi tir

Kitajski velikan China Communications Construction Company, ki se poteguje za gradnjo drugega tira Koper-Divača, lani pa je s pristaniško upravo Trst podpisal dogovore o skupnih vlaganjih, se je znašel na črni listi ZDA. Bo protikitajsko razpoloženje, ki ga širijo ZDA, vplivalo tudi na izbiro izvajalca za drugi tir in na tržaške načrte?

Kitajski CCCC, ki je v ameriški nemilosti, se poteguje za gradnjo 
drugega tira,  s pristaniščem Trst pa ima sklenjen dogovor o 
sodelovanju.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Kitajski CCCC, ki je v ameriški nemilosti, se poteguje za gradnjo drugega tira, s pristaniščem Trst pa ima sklenjen dogovor o sodelovanju.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

TRST > Kitajski državni kolos China Communications Construction Company (CCCC) je glavna gradbena družba pri gradnji infrastrukture na projektu nove svilne poti, s katero hoče Kitajska krepiti gospodarsko povezanost med Azijo in Evropo.

Predstavniki CCCC in pristaniške uprave Trst so lani spomladi ob obisku kitajskega predsednika Šija Džinpinga v Rimu podpisali memorandum o sodelovanju; dorekli so možnost kitajskih vlaganj v tržaško pristanišče, skupno vlaganje pristaniške uprave Trst in CCCC v logistični terminal v slovaških Košicah ter podporo izvozu italijanskih prehrambenih izdelkov prek Trsta na Kitajsko.

ZDA grobo nad CCCC

A nedavno je ameriški State Department CCCC - zaradi spora med velesilama v južnokitajskem morju - uvrstil na črno listo. Zunanji minister ZDA Mike Pompeo je oster: “CCCC in njegove družbe so vpletene v korupcijo, plenilska posojila, uničevanje okolja in druge zlorabe na različnih koncih sveta. Kitajski ne smemo dovoliti, da uporablja CCCC in druga državna podjetja kot orožje za svojo ekspanzionistično agendo.” Ameriška podjetja ne smejo poslovati s kitajskimi podjetji na črni listi, razen če za to pridobijo izrecno dovoljenje vlade.

Trst: odločala bo vlada v Rimu

Na vprašanje, ali bo ameriško izobčenje CCCC vplivalo na tržaške načrte, predsednik pristaniške uprave v Trstu Zeno D'Agostino odgovarja, da je to stvar vlade v Rimu. “O morebitnem bojkotu CCCC bo odločala vlada in mi bomo to spoštovali,” je poudaril za tržaški časnik Il Piccolo. Glavni razlog, da uresničevanje lanskega dogovora s Kitajsko še ni dobilo zagona, pa D'Agostino vidi v covidu-19.

2TDK preverjala ponudnike pri Svetovni banki

Kitajski CCCC se je prijavil tudi na dva razpisa za glavna dela gradnje drugega tira med Koprom in Divačo, 2TDK mu je priznal sposobnost in je med gradbinci, ki jih bo 2TDK v drugem delu razpisa pozval k predložitvi cene, po kateri bi zgradili tir.

“Tudi 2TDK je navedbe o uvrstitvi na črno listo za vse prijavitelje in njihove partnerje iz tretjih držav preverjala neposredno pri Svetovni banki,” so povedali na 2TDK, ki ga vodi Dušan Zorko. “Tudi Svetovna banka navaja, da je njihov sistem prepovedi sodelovanja s posameznimi družbami neodvisen od nacionalnih sistemov. Iz tega ne moremo sklepati na obveznost uporabe teh seznamov pri oblikovanju pogojev in meril pri postopkih javnega naročanja,” so pojasnili na 2TDK in dodali, da je 2TDK naročnik, ki mora delovati skladno s temeljnimi načeli javnega naročanja in je zavezana h gospodarni porabi javnega in evropskega denarja.

Kitajci v tekmi tudi na Reki

Kitajci, tokrat ne CCCC, so v tekmi tudi v pristanišču Reka. Za koncesijo na novo-zgrajenem kontejnerskem terminalu Zagrebška obala se poteguje konzorcij kitajskega pristanišča Ningbo, v katerem pa je tudi China Road and Bridge Corporation, ki gradi most na Pelješcu. Njihov tekmec je nizozemski operater APM Terminal (v lasti največjega svetovnega ladjarja Maersk) v konzorciju s hrvaškim logistom Enna Logic. Pristaniška uprava bi morala odločitev sporočiti v teh dneh, a so izbor podaljšali do konca leta. Pojasnjujejo, da je glavni razlog za zamik pandemija. V reškem časopisu Novi list pa ne izključujejo možnosti, da bo o končni izbiri posredno odločala tudi mednarodna politika, prav v luči boja med Evropo, Kitajsko in ZDA za gospodarsko dominacijo.


Najbolj brano