Zasegli 900 odsluženih panelov

Videmski orožniki so preprečili izvoz odpadkov, tokrat nekoliko drugačnih, v Nemčijo. Tovornjak z odsluženimi fotovoltaičnimi paneli so prestregli na Fernetičih, preden mu je uspelo prevoziti italijansko-slovensko mejo.

Fotovoltaične panele so orožniki zasegli in so ostali v Italiji. Foto: Orožniki
Fotovoltaične panele so orožniki zasegli in so ostali v Italiji. Foto: Orožniki

FERNETIČI > V zadnjem času italijanski orožniki poostreno spremljajo prevoz odpadkov in nezakonit izvoz, kar jih je tudi pripeljalo do zadnjega odkritja. Odsluženi fotovoltaični paneli, ki sodijo med posebne odpadke, niso imeli nobene spremljajoče dokumentacije, ki je po zakonu obvezna.

900 panelov, katerih vrednost ocenjujejo na 15.000 evrov, naj bi bilo namenjenih v Nemčijo, preiskavo pa je prevzelo tržaško tožilstvo. V nezakonit posel naj bi bila vpletena italijanski državljan z območja Imperie kot prodajalec in sirski državljan s prebivališčem v Nemčiji kot kupec. Oba je doletela prijava zaradi nezakonitega prometa z odpadki, z nečednimi posli pa naj bi se ukvarjali družbi, v imenu katerih sta kot zakonita zastopnika nastopala ovadena.

Tovor so zasegli, prav tako tovornjak, ki je prevažal panele. Kje bi paneli v resnici končali in kaj bi z njimi naredili, za zdaj še ni znano.

Čezmejni nelegalni prevozi odpadkov, ne le “običajnih” smeti, so očitno donosen posel. Velike težave z nezakonitim premikanjem odpadkov pa imajo tudi znotraj italijanskega ozemlja. Prav včeraj so v številnih italijanskih pokrajinah na zahtevo torinskega sodišča aretirali več osumljencev, ki naj bi poskrbeli za skladiščenje približno 23.000 ton odpadkov na črnih odlagališčih oziroma v zaprtih skladiščih.


Najbolj brano