Zasadili so najstarejšo trto na svetu

Kmečka zveza v Trstu, deželna stanovska organizacija slovenskih kmetov v Italiji, praznuje 70 let. Jubilej so z občnim zborom obeležili včeraj v proseškem kulturnem domu.

Na latniku  Doma prosekarja bo ob domači gleri rasla tudi sadika, vzgojena iz  najstarejše trte na svetu na mariborskem Lentu.  Foto: Damjan Balbi
Na latniku Doma prosekarja bo ob domači gleri rasla tudi sadika, vzgojena iz najstarejše trte na svetu na mariborskem Lentu.  Foto: Damjan Balbi

PROSEK > Kmečka zveza s 700 člani ohranja tradicijo kmetijstva in je branilec prostora, na katerem živijo Slovenci v Furlaniji-Julijski krajini. V zadnjem obdobju je prepoznavna med drugim tudi po pridelavi penečega vina prosekarja, ki je dobilo ime po Proseku in je v preteklosti skoraj padlo v pozabo.

Tam so se včeraj zbrali državni in deželni politiki z obeh strani meje in obeležili jubilej zveze. Ob tem so na dvorišču Doma prosekarja posadili še sadiko najstarejše trte na svetu, ki raste na mariborskem Lentu in je tudi v Guinnessovi knjigi rekordov. Podarila jo je občina Maribor.

Zamisel za zasaditev trte prijateljstva se je rodila pred devetimi leti, ko se je pisatelj Boris Pahor, častni občan mariborske občine, udeležil trgatve najstarejše trte na svetu.


Najbolj brano