V Trstu protesti proti ukrepom za zajezitev novega koronavirusa ušli izpod nadzora

V Italiji se krepijo protesti proti ukrepom za zajezitev novega koronavirusa. V ponedeljek zvečer so se protestniki med drugim zbrali na ulicah Trsta, Neaplja, Torina in Milana. Ponekod so izbruhnili izgredi, policija pa je aretirala več protestnikov.

V središču Trsta se je v ponedeljek zvečer na protestu proti 
ukrepom za zajezitev koronavirusa zbralo več tisoč lastnikov 
lokalov, trgovin in malih podjetnikov. (Foto vir: Primorski dnevnik/FOTODAMJ@N)
V središču Trsta se je v ponedeljek zvečer na protestu proti ukrepom za zajezitev koronavirusa zbralo več tisoč lastnikov lokalov, trgovin in malih podjetnikov. (Foto vir: Primorski dnevnik/FOTODAMJ@N) 

TRST, TORINO, NEAPELJ > V središču Trsta se je v ponedeljek zvečer na protestu proti ukrepom za zajezitev koronavirusa zbralo več tisoč lastnikov lokalov, trgovin in malih podjetnikov. Po poročanju Primorskega dnevnika so na sprva mirnem protestu predstavniki stanovskih organizacij v družbi politikov v en glas vzklikali, da nova uredba pomeni smrt za posamezne dejavnosti. “Ravno smo se začeli pobirati. Nov ukrep je kaplja čez rob. Za nas to pomeni katastrofo. Ne bomo imeli niti za kruh,” so vzklikali na protestu, ki so ga v nadaljevanju po poročanju časnika skazili nasilni posamezniki, predvsem ultrasi Triestine in še nekateri drugi skrajni desničarji. Letele so plastenke in prižgane bakle ultrasov Triestine, nato so prišle okrepitve varnostnih sil.

V Trstu so včeraj letele plastenke in prižgane bakle ultrasov Triestine. (Foto vir: Primorski dnevnik/FOTODAMJ@N)

V Trstu zagrozili z nepokorščino

Ljudje so tudi vzklikali, da so lačni in rotijo vodilne, naj jih ne pustijo na cesti, policiste pa pozivajo, naj snamejo čelade. “Ne bo nas ubil covid, pač pa lakota,” je bilo eno od gesel. Množico je nagovoril tudi deželni predsednik stanovske organizacije gostincev Bruno Vesnaver, ki je zagrozil z nepokorščino. “Počakali bomo na sestanke med gostinskimi organizacijami in deželnimi vladami. Če vlada ne bo omilila ukrepov, se bomo uprli. Lokale bomo kljub prepovedi odprli,” je dejal po poročanju Primorskega dnevnika.

Da je vlada pretiravala z ukrepi, se je strinjal tudi predsednik dežele Furlanija - Julijska krajina Massimiliano Fedriga. Opozoril je, da vlada tokrat ni prisluhnila deželam in njihovim predstavnikom. Nesprejemljivo je, da je treba čakati na nedeljo, da dobimo ukaze o novih zaprtjih, je izpostavil in dodal: “Ni dokazov, da je gostinski sektor kriv za širjenje okužb. Zdravstveno in gospodarsko krizo bomo dobili le, če bomo sodelovali z ljudmi. Z ukazovanjem bomo samo okrepili družbene napetosti,” je povedal Fedriga.

Fedriga in tržaški župan Roberto Dipiazza sta sicer obsodila nasilje med protestom.

Napeto tudi v Neaplju, Torinu in Milanu

Več tisoč protestnikov, ki nasprotujejo policijski uri med 23. in 5. uro v deželi Kampanija, se je zbralo tudi na glavnem trgu v Neaplju Piazza del Plebiscito. Od tam so odšli proti sedežu dežele. Policija je aretirala protestnika.

V Torinu so prijeli deset protestnikov, ki so razbijali izložbe in plenili po trgovinah. Zamaskirani protestniki so v policiste metali petarde in druge predmete, na kar se je policija odzvala s solzivcem. Na protestih v prestolnici dežele Piemont, kjer prav tako zaostrujejo ukrepe za zajezitev virusa, je bil poškodovan novinar.

Več dežel je uvedlo policijske ure, zaostreni ukrepi pa so v ponedeljek začeli veljati tudi po celotni državi. Po novem morajo bari in restavracije po vsej Italiji strežbo gostov zaključiti ob 18. uri. Za mizo so lahko največ štirje gostje hkrati, razen če vsi živijo v istem gospodinjstvu. Med 18. uro in polnočjo lahko izdajajo naročila za domov. Zaprli so tudi kinodvorane, gledališča, bazene in športne dvorane. Novi ukrepi sicer delijo tudi vladajočo koalicijo. Ustanovitelj stranke Živa Italija, ki je del vlade, in nekdanji premier Matteo Renzi je bil kritičen do zaprtja kinodvoran. Njegova strankarska kolegica, kmetijska ministrica Teresa Bellanova, pa do tega, da se morajo bari in restavracije zapreti ob 18. uri.

V Milanu so medtem protestniki s steklenicami, kamni in petardami obmetavali sedež dežele Lombardija. Poškodovan je bil policist, prijeli pa so dva protestnika, poročajo italijanski mediji. Protestniki so se zbrali tudi v več mestih na Siciliji, kjer je v ponedeljek začela veljati nočna policijska ura.

Italijansko notranje ministrstvo je posvarilo pred nasilnimi protesti in opozorilo, da bi jih lahko izkoristile skrajno desne in anarhistične skupine. Poudarili so, da nasilja ne bodo dopustili.

Nasilni protesti so že v petek zvečer potekali v Neaplju, v soboto zvečer pa še v Rimu. Zdaj pa se torej protesti proti zaostrovanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa še krepijo.


Najbolj brano