V petih minutah izstrelil 16 nabojev

V Trstu se dva dni po strelskem napadu na kvesturi, v katerem je 29-letni državljan Dominikanske republike umoril dva policista, vse bolj zavedajo, da bi se lahko zgodila še hujša tragedija. Napadalec je s službenima pištolama streljal vse povprek, orožje je uperil še proti osmim policistom. Poleg dvojnega umora mu zato očitajo še osem poskusov umorov.

Napadalec je osumljen dveh umorov in osmih poskusov umorov.  Foto: Damijan Balbi
Napadalec je osumljen dveh umorov in osmih poskusov umorov.  Foto: Damijan Balbi

TRST > Tržačani so se v soboto zbudili v žalosten dan, takšne tragedije v mestu ne pomnijo. Že dopoldne so množično polagali cvetje in sveče v spomin na umorjena policista, 31-letnega Mattea Demenega in 34-letnega Pierluigija Rotto, zvečer pa se je več tisoč ljudi udeležilo sprevoda in baklade v njun spomin. V rožnovenski cerkvi, kjer je bila maša v njun spomin, ni bilo dovolj prostora za vse, ki bi se je radi udeležili. Pretreseni domačini so tudi včeraj prihajali pred kvesturo in polagali cvetje.

Tržaški policisti so v soboto podrobneje opisali, kaj se je dogajalo v petek, po dopoldanskem dogajanju v Ulici Carducci. Takrat jih je poklicala ženska in povedala, da jo je napadel temnopolt moški, ji ukradel skuter in jo pahnil na tla. Popoldne pa je policiste poklical 32-letni državljan Dominikanske republike in povedal, da je žensko v Ulici Carducci napadel njegov brat. Očitno mu je bilo žal za to, kar je storil. Skupaj s policisti je šel do brata, da bi vrnil skuter. O bratu je še povedal, da ima psihične težave, čeprav se v Trstu ni zdravil.

Na tragično smrt dveh tržaških policistov so se odzvali tudi v Sindikatu policistov Slovenije in italijanskim kolegom in svojcem umorjenih izrekli sožalje. Ko se policisti poslovi od družine, otrok, preden gre v službo, nikoli ne ve, ali se bo vrnil, so zapisali v svojem odzivu na facebooku. Ob tem pa so dodali, naj se naši politiki ne igrajo s poklicem policista. Na policistih se ne smejo lomiti politična kopja, so zaključili.

Rutinski postopek se je sprevrgel v dramo

Ko so z dvema patruljama prišli do 29-letnika, je bil pomirjen, nič ni dalo slutiti, da bi se utegnilo zgoditi kaj nepredvidljivega. Bil je običajen rutinski postopek. Skupaj so se nato odpeljali proti kvesturi. Brata sta se odpeljala s prvo patruljo, njuna mama pa z drugo. Na kvesturi pa se je vse zgodilo zelo bliskovito. 29-letni Alejandro Augusto Meran Stephan se je izgovoril, da bi šel na stranišče, policist Rotta ga je pospremil, med prerivanjem pa mu je 29-letnik vzel pištolo in ga dvakrat ustrelil. Po prvih strelih je proti njima stekel Demenego, a je 29-letnik streljal tudi proti njemu in ga trikrat zadel.

Sindikat opozoril na težave z opremo

Po tragičnem dogodku je policijski sindikat opozoril na težave, ki jih imajo policisti s službenimi pištolami oziroma toki zanje. Po prvih analizah zaseženih službenih pištol oziroma tokov tega niso potrdili. Z notranjega ministrstva so zavrnili špekulacije o neprimerni opremi.

Ko je policist ležal na tleh, je Dominikanec službeno pištolo vzel še njemu, nato pa sprva stekel po stopnicah navzgor, kjer so ga prestregli policisti, zato se je obrnil proti izhodu. V hali je še večkrat ustrelil proti policistki, ki je bila za pultom in njenemu kolegu in s streljanjem nadaljeval pred kvesturo, od koder se je hotel odpeljati s službenim policijskim vozilom. Eden od kriminalistov ga je takrat ustrelil v dimlje, tako da je obležal. Italijanski mediji so objavili posnetke, na katerih je slišati, kako v italijanščini kriči, da bo umrl. Med bežanjem je v roko ranil še policista, ki ga je poskušal na izhodu ustaviti.

Ni odgovarjal na vprašanja

29-letnika so z reševalnim vozilom odpeljali v bolnišnico Katinara, kjer so ga hoteli še isti zvečer zaslišati, a na vprašanja ni odgovarjal. Osumljen je dvojnega umora in osmih poskusov umora. Na tržaški kvesturi so pojasnili, da osumljenčev brat ni bil povezan z napadom. Ko je slišal strele, se je zabarikadiral v eno od pisarn, ko se je umirilo, pa je pretresen in v šoku zbežal v kletne prostore, kjer so ga našli.

Po zadnjih podatkih s kvesture je Meran v vsega petih minutah iz obeh službenih pištol izstrelil 16 nabojev. Forenziki so v petek še pozno zvečer pred kvesturo iskali tulce in popisovali, kam vse je streljal.

Tržaški župan Roberto Dipiazza je že nekaj ur po streljanju razglasil soboto za dan žalovanja, v Trst sta prišla tudi notranja ministrica Luciana Lamorgese in prvi mož policije Franco Gabrielli.

Je imel psihične težave?

Italijanski novinarji so se pogovarjali tudi z mamo 29-letnika. V solzah jim je pretresena pripovedovala, da je imel sin psihične težave, slišal naj bi glasove, menda tudi dan pred tragičnim napadom. V predlogu za pripor pa tožilstvo navaja, da naj bi bil osumljeni ob napadu luciden in ne omenja nobene bolezni.

Dramatično dogajanje v prostorih kvesture in pred izhodom so posnele tudi varnostne kamere. Kvestor Giuseppe Petronzi je novinarjem na vprašanja o tem, ali bi se lahko vse skupaj sprevrglo še v večjo tragedijo, odgovoril, da je imel osumljeni v rokah orožje, da pa na srečo takrat v kvesturi ni bilo drugih ljudi. Pritrdil je ugibanjem, da bi lahko bilo žrtev še več.


Najbolj brano