V Italiji zaskrbljenost zaradi vse več okužb z novim koronavirusom

V Italiji vlada zaskrbljenost, ker že več dni narašča število novih okužb z novim koronavirusom - danes so jih našteli skoraj 20.000. Nazadnje so okužbe takšne številke dosegale v prvi polovici januarja. Število smrtnih žrtev covida-19 ostaja relativno stabilno, danes je umrlo nekaj več kot 300 ljudi.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

RIM > Po skoraj štirih tednih dokajšnje stabilnosti so podatki za teden od 17. do 23. februarja pokazali obrnjen trend - v primerjavi s predhodnim tednom se je število novih okužb v državi povišalo za približno 10 odstotkov, je danes posvarila neodvisna zdravstvena organizacija Gimbe. To naj bi bil znak hitrega širjenja bolj nalezljivih različic novega koronavirusa, ugotovitve strokovnjakov iz organizacije navaja italijanska tiskovna agencija Ansa.

Posebne skrbi politikom in virologom povzročajo nekatera žarišča okužb, med drugim na Južnem Tirolskem, na območju okrog Perugie v Umbriji, pa tudi okoli Brescie in pri Bergamu v Lombardiji.

Prav v Lombardiji in Benečiji (Venetu) je pred približno letom dni izbruhnil prvi val epidemije. Zaradi tega so številni z nelagodjem sprejeli novico, da je število novih okužb prav v Lombardiji danes znašalo kar 4200; v sredo jih je bilo okoli 3300.

Vlada v Rimu je nedavno podaljšala veljavnost trenutnih omejitvenih ukrepov, a številni prebivalci države po poročanju dpa pravil o prepovedi druženja ne upoštevajo več in se marsikje v skupinah zbirajo na javnih mestih.


Najbolj brano