V Italiji kulturni sektor ob 400.000 delovnih mest

V Italiji bo področje kulture ob pandemiji novega koronavirusa plačalo visoko ceno. Zaradi ukrepov za zaustavitev širjenja virusa bo kulturni sektor beležil izgubo 400.000 delovnih mest. Zaradi zaprtja gledališč, kinodvoran in odpovedi koncertov pa grozi izguba v višini 1,5 milijarde evrov, ocenjuje milanski dnevnik Corriere della Sera.

RIM > Gledališča in kinodvorane bodo v Italiji vrata lahko ponovno odprla šele 15. junija. Na večjih prireditvah bo dovoljeno največ 1000 gledalcev, ki bodo morali upoštevati stroge varnostne ukrepe. Več kot 100 koncertov velikih imen italijanske pop scene, za katere je bilo že prodanih tri milijone vstopnic, pa so morali organizatorji preložiti na prihodnje leto.

Ob sproščanju ukrepov se v Rimu ponovno nadaljuje produkcija filmov in televizijskih serij, seveda ob upoštevanju varnostnih ukrepov. Zaradi tega se bodo po pričakovanjih povečali produkcijski stroški. Branža je v dveh mesecih prekinitve dela že izgubila več kot 80 milijonov na mesec, v letošnjem letu pa pričakujejo tudi močan padec prihodka v kinodvoranah. Vlada sicer za poletje spodbuja kino na prostem, saj je na tak način laže vzdrževati socialno distanco.

Vlada v Rimu je sicer za podporo kulturnemu sektorju sprostila milijardo evrov. Tisti, ki so izgubili delo, lahko računajo na državno subvencijo v višini 600 evrov mesečno. Ustvarjalci ukrepe kljub temu ocenjujejo kot nezadostne in so že začeli podpisovati peticijo, v kateri vlado pozivajo, naj ne pozabi na sodelavce na področju kulture.

"Številni sodelavci na kulturni sceni, ki so bili prisiljeni k mirovanju, morajo preživljati družine in ne vedo, kakšna bo prihodnost," piše v apelu, ki ga je med drugim podpisal priljubljeni italijanski pevec Zucchero.

Ukrepi na področju kulture so močno prizadeli tudi milansko operno hišo Scala, ki je zaprta že od 26. februarja. Večina zaposlenih ima skrajšan delovni čas, številne predstave so bili prisiljeni odpovedati. Ponoven zagon načrtujejo septembra z velikim koncertom v milanski stolnici, s katerim bodo počastili žrtve pandemije.


Najbolj brano