Sir s hrvaškega otoka Pag dobil zaščiteno geografsko označbo
Evropska komisija je odobrila zaščiteno geografsko označbo za paški sir, znano hrvaško blagovno znamko ovčjega sira z otoka Pag, so danes objavili v Bruslju. Paški sir je vpisan v register zaščitenih označb porekla in zaščitenih geografskih označb, kar pomeni, da je sir dobil zaščito tudi na evropski ravni.
PAG
> Paški sir izdelujejo samo iz ovčjega mleka od ovc z otoka Pag ter dveh manjših otokov Maun in Škrda, ki ležita nedaleč od južne obale Paga. Proizvodnja je omejena in določena s številom ovc, količino mleka in časom izdelave sira.
Sir izdelujejo predvsem v majhnih družinskih kmetijah na Pagu, na katerih gojijo tudi ovce. Znanje o tradicionalni pridelavi paškega sira se tako prenaša znotraj družin že stoletja.
Najbolj znani hrvaški sir so omenili že leta 1831 v Novem univerzalnem geografskem slovarju (Nouveau dictionnaire géographique universel) kot Peski sir, so spomnili na spletni strani Evropske komisije. Kot so dodali, je v bazi podatkov zaščitenih geografskih označb tudi 1450 drugih izdelkov.