Počastili so spomin na štiri rodoljube

V Bazovici pri Trstu so včeraj počastili spomin na štiri primorske protifašistične borce in rodoljube, ki so jih na tamkajšnji gmajni leta 1930 usmrtili fašisti.

Zaradi slabih vremenskih napovedi je bil spored tokratne spominske svečanosti okrnjen, kljub temu pa se je ob spomeniku 
zbrala mala množica in prisluhnila zgodovinarju Marcellu Floresu 
ter kulturnici in članici Odbora za proslavo Kostanci Mikulus. Foto: FOTODAMJ@N
Zaradi slabih vremenskih napovedi je bil spored tokratne spominske svečanosti okrnjen, kljub temu pa se je ob spomeniku zbrala mala množica in prisluhnila zgodovinarju Marcellu Floresu ter kulturnici in članici Odbora za proslavo Kostanci Mikulus. Foto: FOTODAMJ@N

BAZOVICA > Hvaležnost do vseh, ki so se uprli zatiranju, poziv k ohranjanju spomina nanje, opozorilo, da se moramo v vsakdanjem življenju zoperstaviti naraščajoči nestrpnosti do drugačnih. To so nekateri od poudarkov slavnostnih govornikov na včerajšnji svečanosti na gmajni v Bazovici, na kraju, kjer so 6. septembra 1930 fašistične oblasti ustrelile štiri mlade antifašiste - Ferda Bidovca, Franja Marušiča, Zvonimirja Miloša, Alojza Valenčiča. Italijansko fašistično posebno sodišče jih je obsodilo zaradi bombnega atentata na uredništvo tržaškega časopisa Il Popolo di Trieste.

Zaradi slabih vremenskih napovedi je bil spored tokratne spominske svečanosti okrnjen, kljub temu pa se je ob spomeniku zbrala mala množica in prisluhnila zgodovinarju Marcellu Floresu ter kulturnici in članici Odbora za proslavo Kostanci Mikulus. Prisotne je nagovoril tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik in med drugim izrazil upanje, da se bo italijanska država - po zgledu nemške - opravičila za fašistične zločine.

Zapel je tudi priložnostni pevski zbor, v katerem so bili člani raznih sestavov s Tržaškega in z Goriškega.

Slavnostna govornika sta bila zgodovinar in dolgoletni univerzitetni profesor Marcello Flores ter profesorica in članica odbora za proslavo Kostanca Mikulus. S tradicionalno slovesnostjo pri spomeniku na gmajni v Bazovici vsako leto obudijo spomin na štiri junake, člane tajne organizacije Borba - Ferda Bidovca, Franja Marušiča, Alojza Valenčiča in Zvonimirja Miloša, ki so jih 6. septembra 1930 pri Bazovici ustrelili


Najbolj brano