Po tržaških ulicah patruljirajo vojaki

V Trstu je te dni mogoče videti patrulje italijanske vojske, ki v okviru operacije Varne ceste s policisti in karabinjerji sodelujejo pri nadzoru in v boju proti kaznivim dejanjem.

 Foto: (FOTODAMJ@N)
Foto: (FOTODAMJ@N)

TRST > Koordinacijo operacije je prevzela tržaška kvestura, ki je določila tudi dele mestnega središča, kjer naj bi bil nadzor bolj potreben. To so območje starega pristanišča, Trg Libertˆa, Trg Santos in območje pred silosom, pa tudi novo pristanišče, kopališče Ausonia in predel od Trajanovega nabrežja do železniške postaje. Gre za dele mestnega središča, kjer so policisti večkrat zasledili migrante, ali pa je šlo za prizorišča različnih nasilnih dogodkov.

Vojaki so oboroženi z mitraljezi, za pasom pa imajo pištole. V maskirnih uniformah na različnih koncih mesta stojijo ob strani policistom, ki na ulicah ustavljajo vozila ter preverjajo dokumente voznikov in potnikov. Gre za petnajsterico vojakov 132. brigade Ariete, 32. tankovskega polka iz Spilimberga, ki bodo svoje delo v različnih izmenah opravljali tako podnevi kot ponoči. V podporo bodo tudi pomorski policiji pri nadzorovanju pristanišča, lahko pa bodo delovali tudi samostojno.

Po oceni krajevnih varnostnih sil so vojaki na tem območju potrebni. Tržaški kvestor Giuseppe Petronzi je namreč z veseljem pozdravil okrepitev sil javnega reda in dodal, da bo pomoč petnajsterice vojakov nedvomno prispevala k boljšemu nadzoru. “Zdaj je še prezgodaj za ocene, sproti bomo analizirali delovanje, gledamo pa predvsem na potrebe prebivalcev,” je menil kvestor.

Vojaki že dalj časa sodelujejo z mejno policijo pri nekdanjih mejnih prehodih. Državna operacija Varne ceste se je začela leta 2008, ko so državni varnostni organi zaradi specifičnih in izrednih potreb preprečevanja kriminala predvideli vojake v vlogi aktivnih soudeležencev pri javni varnosti. Danes pri operaciji sodeluje 7100 vojakov. Varujejo verske objekte, kraje z umetniško vrednostjo, diplomatske sedeže, vozlišča, mejne prehode in 31 lokacij na seznamu organizacije Unesco, med njihovimi nalogami pa je tudi patruljiranje.


Najbolj brano