Plenković v sporu s hrvaškimi mediji

Hrvaški premier Andrej Plenković je napovedal tožbo proti novičarskemu portalu index.hr, ki je svojim bralcem ponujal možnost branja svojih vsebin glede na to, ali so "ljudje" ali "člani HDZ". V hrvaškem novinarskem društvu (HND) so ocenili, da je Plenkovićeva napoved tožbe nesprejemljiva.

Hrvaški premier Andrej Plenković je napovedal tožbo proti 
novičarskemu portalu index.hr, ki je svojim bralcem ponujal 
možnost branja svojih vsebin glede na to, ali so "ljudje" ali "člani 
HDZ".  Foto: STA
Hrvaški premier Andrej Plenković je napovedal tožbo proti novičarskemu portalu index.hr, ki je svojim bralcem ponujal možnost branja svojih vsebin glede na to, ali so "ljudje" ali "člani HDZ".  Foto: STA

ZAGREB > Portal indx.hr je v torek pri dostopu do vsebin uporabnikom nekaj časa ponujal okence, v katerem so morali označiti, ali so "človek" ali odgovoriti z "ne, sem član HDZ". Z izbiro možnosti "da, sem človek", je uporabnik lahko dostopal do vseh vsebin portala, v drugem primeru pa so mu bili na voljo samo prispevki o korupciji in aferah hrvaške vladajoče stranke HDZ. Prav zaradi poročanja o nepravilnostih politikov na portalu index.hr je bilo v preteklih letih prisiljenih odstopiti več hrvaških ministrov.

V podporu reškemu gostincu

Index.hr je s svojo akcijo podprl reškega gostinca, ki je zaradi vladnih politik in ukrepov med epidemijo covida-19 člane, simpatizerje in volivce HDZ prosil, naj ne hodijo v njegov lokal, ker niso dobrodošli. Premier Plenković je reškega gostinca obtožil "diskriminacije in rasizma", ki sta po njegovih besedah le "korak do fašizma".

Plenković je tudi v primeru portala index.hr ocenil, da gre za sovražni govor. Izrazil je pričakovanje, da se bodo na potezo portala odzvali vsi, ki sicer ostro kritizirajo diskriminacijo in sovražni govor. Napovedal je tudi pravne korake zoper index.hr.

Gre za način izražanja kritike oblasti, ki je zavarovana s pravico do svobode izražanja v vseh demokratičnih državah

Ugledna hrvaška odvetnica za medijsko zakonodajo Vesna Alaburić je ocenila, da v primeru indexa.hr nikakor ne gre za sovražni govor ali diskriminacijo v klasičnem pravnem pomenu. Menila je, da proti portalu ni mogoče sprožiti nobenega pravnega postopka, ker gre za način izražanja kritike oblasti, ki je zavarovana s pravico do svobode izražanja v vseh demokratičnih državah.

Tudi v hrvaškem novinarskem društvu menijo, da ne gre za sovražni govor, ker ne gre za hujskanje ene skupine ljudi proti drugi na podlagi njihove rase, vere, narodne pripadnosti, porekla, barve kože, spolne usmerjenosti ali drugih značilnosti. Tiste, ki menijo, da portal ni spoštoval etičnih novinarskih načel, so pozvali, naj se obrnejo na hrvaško častno novinarsko razsodišče.

V sporočilu za javnost v sredo zvečer so izpostavili, da bi morale biti javne osebnosti, kot so politiki iz najmočnejše politične stranke na Hrvaškem, zmožne sprejeti kritike javnosti. Plenkovićeve napovedi in grožnje s tožbami so obsodili kot nesprejemljive. Spomnili so, da so proti novinarjem na Hrvaškem različni akterji doslej vložili več kot 900 tožb.

Ni prvič, da Plenković "predava" medijem

HND je tudi konec lanskega leta kritiziral Plenkovića zaradi "škandaloznega" in "vzvišenega" obnašanja do novinarjev in medijev na novinarskih konferencah. Ob tem so poudarili, da ni prvič, da Plenković "predava" medijem.

Medtem je neodvisno hrvaško nadzorno medijsko telo, svet za elektronske medije (Vem), potrdilo, da so prejeli dve pritožbi zaradi sporne objave na index.hr. Poleg HDZ se je pritožil še en posameznik, so sporočili. Kot so dodali, so na današnji seji sveta od založnika portala index.hr zahtevali, naj se izreče o spornih objavah.

Na index.hr pa so se medtem nadaljevale kritike hrvaške vladajoče stranke. Med drugim so ocenili, da biti član HDZ ne pomeni politične opredelitve, temveč "naziv v organiziranem kriminalu". Znova so našteli številne korupcijske afere, v katere naj bi bili vpleteni člani HDZ, ter izpostavili, da je Hrvaška "najbolj oropana država v sodobni evropski zgodovini".

Spomnili so, da je bila HDZ v aferi Fimi media nepravnomočno obsojena zaradi korupcije kot edina politična stranka v državi. Na svoji spletni strani ponujajo tudi nalepke, ki jih lahko na svoje lokale nalepijo tisti, ki si ne želijo vstopa članov HDZ


Najbolj brano