Pihal izjemno močan jugozahodnik, kakršnega v Tržaškem zalivu ne pomnijo

V popoldanskih urah je ob prehodu izrazite nevihtne linije ponekod na Tržaškem nastalo pravo razdejanje. Zapihal je izjemno močan jugozahodnik, kakršnega v Tržaškem zalivu ne pomnijo.

Včeraj okoli 18. ure je tudi Trst zajelo silovito neurje. Foto: 
FOTODAMJ@N
Včeraj okoli 18. ure je tudi Trst zajelo silovito neurje. Foto: FOTODAMJ@N 

TRST > Ob močnem nalivu je zapihal silovit jugozahodni veter, ki je prečesal večji del tržaške pokrajine. Deželna meteorološka opazovalnica je na pomolu Bratov Bandiera namerila najmočnejši sunek jugozahodnega vetra 93 km/h, prav tako je veter dosegel isto hitrost na Katinari, na Krasu pa okrog 70 km/h, poroča Primorski dnevnik. Kaže, da so bili sunki vetra najmočnejši v vzhodnih in osrednjih predelih tržaške pokrajine, nekoliko manj močni pa na zahodu. Ne gre izključiti, kar naj bi bila deloma pokazala radarska slika, bodo pa to lahko potrdile le nadaljnje analize, da je šlo za zračni vrtinec, v najslabšem primeru pa za izrazit nevihtni veter. Vsekakor je šlo za izjemno močan jugozahodnik, kakršnega v Tržaškem zalivu ne pomnimo, še dodaja časnik.

V približno pol ure je ponekod padlo skoraj 30 litrov dežja na kvadratni meter, približno tretjina celotnega normalnega mesečnega povprečja. Največ ga je bilo v Trstu in v Briščikih, temperatura pa se je povsod spustila pod 20 stopinj Celzija.

Do izrazitega poslabšanja je prišlo ob vdoru hladnega zraka, ki je ob sitku z obstoječim vročim subtropskim zrakom povečeval nestanovitnost. Plohe in nevihte, mestoma lahko tudi močne, se bodo mestoma nadaljevale tudi ponoči in še jutri. V sredo pa pričakujemo izboljšanje vremena.


Najbolj brano