Obnovili bodo ledenico pri Dragi

Pet metrov globoka ter šest metrov in pol široka ledenica pri vasi Draga na italijanski strani Krasa že skoraj sto let ne služi več svojemu namenu.

Občina Dolina bo ledenico pri vasi Draga  obnovila v  sklopu 
projekta Engreen oziroma Krepitev zelene infrastrukture. Foto: Občina Dolina
Občina Dolina bo ledenico pri vasi Draga obnovila v sklopu projekta Engreen oziroma Krepitev zelene infrastrukture. Foto: Občina Dolina

DOLINA > Do pojava hladilnikov pa so domačini v njej hranili kose ledu, ki so jih sekali v bližnjih kalih in v njej shranili do poletja, ko so z njimi oskrbovali gostilne, mesnice, ribarnice, pivovarne in ladje v Trstu. Da se kosi ledu med seboj ne bi zlepili, so mednje polagali suho bukovo listje, na vrhu pa obložili še z meter in pol debelo plastjo listja, ki je preprečevalo toploti, da bi vdrla v ledenico in stopila led.

Ko so jo nehali uporabljati, je začela propadati, kljub temu pa je še vedno ena najpomembnejših in najbolje ohranjenih ledenic v naravnem rezervatu doline Glinščice. Zdaj jo bo občina Dolina obnovila v sklopu projekta Engreen oziroma Krepitev zelene infrastrukture, ki je del evropskega Interregovega programa sodelovanja med Italijo in Slovenijo. V tem projektu je dolinska občina pripravila avgusta ogled ledenice in ga zaradi velikega zanimanja septembra ponovila.


Najbolj brano