Na Reki razburja postavitev rdeče zvezde v okviru EPK

Umetniška instalacija spomenik rdeči Reki - samoobrambni spomenik, ki so ga postavili na nebotičnik v središču mesta v okviru programov Reka 2020 - Evropska prestolnica kulture (EPK) je naletela na številne negativne odzive. Pred nebotičnikom so že protestirali veterani in nogometni navijači.

 Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

ZAGREB > Spomenik rdeči Reki znanega reškega multimedijskega umetnika Nemanje Cvijanovića so nameravali postaviti na streho reškega nebotičnika 3. maja v spomin na osvoboditev mesta leta 1945, a so postavitev velikanske peterokrake zvezde morali prestaviti zaradi epidemije novega koronavirusa. Rdeča zvezda se je tako pojavila na nebotičniku minulo nedeljo ob 77. obletnici odločitve antifašističnega sveta narodne osvoboditve Hrvaške (Zavnoh) o vrnitvi Reke ter ostalih delov hrvaške obale in otokov v hrvaško državno matico.

Projekt, ki se nanaša na antifašistično zgodovino Reke, je naletel na zelo glasne nasprotnike v delu hrvaške skrajne desnice in nekaterih veteranskih združenj že ob napovedi, da bodo postavili rdečo zvezdo. Nekaj sto veteranov, članov družin umrlih hrvaških vojakov in pripadniki navijaške skupine Armada iz Reke so nekaj ur po postavitvi spomenika organizirali protestni shod v središču mesta, ker menijo, da je rdeča peterokraka zvezda simbol najhujših dejanj na Hrvaškem po letu 1945, vključno z nedavno vojno.

Tudi hrvaška ministrica za kulturo Nina Obuljen Koržinek (HDZ) je ocenila, da je umetniška instalacija predvsem politična akcija, katere namen je spodbujati ideološke spopade v družbi. Trdi, da mestne oblasti niso imele vseh ustreznih dovoljenj za postavitev zvezde na nebotičnik, ki je zaščiten kulturni spomenik.

Navedbe ministrice je zanikal reški župan Vojko Obersnel (SDP), ki je pojasnil, da je nosilec projekta, reški muzej za moderno in sodobno umetnost (MMSM), pridobil vse potrebne pogodbe. Med drugim so se v muzeju obvezali, da bodo po koncu Cvijanovićevega projekta 4. oktobra zvezdo odstranili in popravili morebitno škodo na poslopju nebotičnika, na katerega so rdečo zvezdo postavili tudi partizani leta 1945.

Cvijanović, ki je za svoja umetniška dela prejel več mednarodnih nagrad in priznanj, je ob postavitvi spomenika dejal, da je očaran nad fenomenom kolektivnega spomina. Njegova zvezda je sestavljena iz 2800 kosov rdečega stekla, ki simbolizirajo 2800 umrlih antifašističnih borcev v bitki za Reko. Umetnik meni, da se zvezda sama brani pred zgodovinskim revizionizmom in mu večno kljubuje, zato je instalacijo poimenoval tudi samoobrambni spomenik.


Najbolj brano