Na Hrvaškem več kot 1000 okuženih, sedem umrlih

Na Hrvaškem se je danes do 14. ure z novim koronavirusom okužilo 1011 ljudi, med katerimi je bilo 48 novih primerov od srede ob 14. uri, je danes potrdil hrvaški minister za zdravje Vili Beroš. Povedal je, da je v sredo zvečer v bolnišnici v Zagrebu umrl moški, ki je bil rojen leta 1930. Gre za sedmo žrtev novega koronavirusa na Hrvaškem.

Fotografija je simbolična. Foto: pixabay.com
Fotografija je simbolična. Foto: pixabay.com

ZAGREB > Na Hrvaškem so od srede ob 14. uri do danes ob 14. uri imeli za polovico manj okužb, kot jih je bilo v 24 urah pred tem, ko so imeli največje dnevno število okuženih - 96. "Razlogi za optimizem obstajajo, za sprostitev pa ne," je povedal Beroš na današnji redni novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite v Zagrebu.

Do danes so na Hrvaškem opravili nekaj manj kot 8400 testiranj, od tega 673 od srede ob 14. uri, je dodal. Izpostavil je, da je na ventilatorjih 35 oseb, kar je ena oseba več kot v sredo. Po okužbi je okrevalo 88 oseb, kar je 15 več kot v sredo.

Beroš je opozoril na nevaren pojav v Dalmaciji, posebej v Splitu, Šibeniku in Zadru. Kljub prepovedi se namreč mladi družijo in popivajo "za zatemnjenimi okni v gostinskih lokalih".

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslav Capak je dejal, da se bodo lahko že kmalu opazile posledice takšnega neodgovornega obnašanja mladih. Pozvali so mlade, kot tudi vse ostale, naj spoštujejo ukrepe ter zaščitijo sebe in druge.

Priporočil je tudi hrvaškim državljanom v drugih državah, naj za velikonočne praznike ne obiskujejo svojcev in prijateljev na Hrvaškem. Opozoril je, da bodo vsi, ki pridejo na Hrvaško najprej morali v 14-dnevno samoizolacijo ali karanteno.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je poudaril, da so policisti sanitarni inšpekciji ovadili 1024 primerov kršitve samoizolacije. Napovedal je, da bodo vsi kršilci ustrezno kaznovani. Za kršitev samoizolacije so za posameznike na Hrvaškem predvidene denarne kazni med 1080 in 16.200 evrov, kot tudi prisilna karantena.


Najbolj brano