Na Hrvaškem prvič popravili zobe risu

Na kliniki za kirurgijo zagrebške veterinarske fakultete so pred nekaj tedni prvič popravili zobe risu. Gre za samico Martino, ki so ji kot šestmesečni mladički lani rešili življenje v Gorskem kotarju. Medtem je okrevala v zavetišču za divje živali. Preden so Martino vrnili v naravo, so ji morali temeljito popraviti tudi zobe.

Fotografija je simbolična. Foto: Andraž Gombač
Fotografija je simbolična. Foto: Andraž Gombač

ZAGREB > Na Hrvaškem so prvič kakemu risu očistili zobe, zapolnili zobne kanale ter rekonstruirali podočnika, so danes objavili na spletni strani hrvaškega ministrstva za varstvo okolja in energetiko. Izpostavili so, da je zahteven veterinarski poseg trajal skoraj deset ur. Objavili so tudi fotografije stomatološkega posega.

Spomnili so, da so samico našli novembra lani pri Ogulinu. Ugotovili so, da se je mladička izgubila ter da ne bo preživela brez človekove pomoči. Bila je sestradana in je tehtala komaj šest kilogramov. Poimenovali so jo Martina, ker so jo našli na dan svetega Martina.

Okrevala je ob podpori hrvaških strokovnjakov za velike živali v posebnem bivališču v nacionalnem parku Risnjak. Do februarja letos je tehtala že 13 kilogramov in nameravali so jo vrniti v naravo.

A so to morali preložiti, ker se je izkazalo, da ima slabe zobe. Imela je zlomljena oba podočnika, ki sta nujna za prehranjevanje v naravi. Žival so operirali, okrevala je hitro. Martino so pred tremi tedni spustili v naravo.

Medtem s pomočjo telemetrijske ogrlice spremljajo njeno gibanje, prehrano in zdravje. Posneli so, da zaenkrat lovi manjše živali, kot so ptice in glodalci. Za večji plen ji manjka izkušenj. Je dobrega zdravja in bo kmalu praznovala prvi rojstni dan, so še zapisali.

Spomnili so, da na Hrvaškem živi med 40 in 60 risov ter da je dragocena vsaka posamezna žival. Da bi povečali število risov, so začeli priseljevati karpatske samce in samice iz Slovaške in Romunije v okviru programa LIFE Lynx. V program reševanja dinarske in jugovzhodne alpske populacije risov pred izumrtjem in njeno dolgoročno ohranitev je vključena tudi Slovenija.


Najbolj brano