Na Hrvaškem napovedali velike poletne kulturne prireditve

Dubrovniške poletne igre, filmski festival v Pulju, Splitsko poletje, Varaždinski baročni večeri in podobne hrvaške nacionalne kulturno-umetniške manifestacije bodo tudi letos, so potrdili na hrvaškem ministrstvu za kulturo. Programe bodo uskladili z epidemiološkimi ukrepi in okrnjenimi finančnimi zmožnostmi.

Pričakovati je, da bo na poletnih festivalih, kot so denimo 
Dubrovniške poletne igre, manj programov, a več ponovitev zaradi 
omejenega števila gledalcev na prostorsko omejenih mestnih 
prizoriščih. Foto: pixabay.com
Pričakovati je, da bo na poletnih festivalih, kot so denimo Dubrovniške poletne igre, manj programov, a več ponovitev zaradi omejenega števila gledalcev na prostorsko omejenih mestnih prizoriščih. Foto: pixabay.com

ZAGREB > Hrvaška ministrica za kulturo Nina Obuljen Koržinek je v pogovoru za nedeljski Dnevnik hrvaške televizije (HTV) povedala, da se je posvetovala z ravnatelji vseh nacionalnih kulturno-umetniških festivalov, tudi otroškega festivala v Šibeniku in mednarodnega folklornega festivala v Zagrebu. Kot je poudarila, bodo predvsem spodbujali dogodke na prostem.

Finančno manj zahtevne prireditve

Ministrica je še povedala, da spodbujajo tudi vse ostale prejemnike proračunskega denarja, naj začnejo načrtovati finančno manj zahtevne prireditve z manjšimi produkcijskimi zmožnostmi. Apelirala je, naj angažirajo hrvaške umetnike, da bi denar prejeli tisti, ki so v preteklih dveh mesecih ostali brez prihodkov.

Pričakovati je, da bo na poletnih festivalih, kot so denimo Dubrovniške poletne igre, manj programov, a več ponovitev zaradi omejenega števila gledalcev na prostorsko omejenih mestnih prizoriščih.

Priprave za organizacijo velikih poletnih kulturno-umetniških prireditev v času epidemije novega koronavirusa na Hrvaškem že potekajo. Organizatorji 67. filmskega festivala v Pulju so tako danes objavili razpis za hrvaški program in manjšinske produkcije za največjo hrvaško filmsko festivalsko manifestacijo, ki je letos načrtovana med 18. in 26. julijem.

Na Hrvaškem rahljajo ukrepe

Na Hrvaškem so sicer danes začeli tretjo fazo rahljanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, ki med drugim profesionalnim umetnikom, kulturnim delavcem ter ansamblom omogoča gledališke in glasbene vaje. Z 18. majem pa načrtujejo odpiranje gledaliških, kino in koncertnih dvoran v skladu z navodili epidemiologov.

Aktivna je tudi neodvisna kultura. V Zagrebu bo konec tedna potekal tridnevni filmsko-glasbeni drive-in spektakel, ki ga napovedujejo kot začetek nove platforme, Drive-in kultura. Program bo potekal na parkirišču ob zagrebškem tehničnem muzeju Nikola Tesla.


Najbolj brano