Na Hrvaškem 204 nove okužbe z novim koronavirusom

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob 6387 testih potrdili 204 okužbe z novim koronavirusom, dva bolnika s covidom-19 pa sta umrla, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Hrvaški epidemiologi so sporočili, da je bilo v stiku z virusom približno 400.000 prebivalcev države.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

ZAGREB > Današnje število novih okužb predstavlja novo dnevno povečanje, potem ko so v ponedeljek poročali 70 okužbah, v torek pa o 144.

Glede na dnevna poročila županijskih štabov civilne zaščite je bilo v minulih 24 urah največ novih okužb znova v splitsko-dalmatinski županiji, kjer so zabeležili 52 primerov. Iz istrske županije so poročali o eni okužbi.

V bolnišnicah se zdravi 278 bolnikov

Na Hrvaškem je 1268 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 278 bolnikov, od katerih jih je 27 priključenih na ventilatorje, je še sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Od 25. februarja, ko so v državi zabeležili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so okužbo potrdili pri 15.340 ljudeh. Zaradi covida-19 jih je doslej umrlo 257. Okrevalo je 13.815 ljudi. Doslej so izvedli skupno 273.684 testov, 6387 v minulih 24 urah, je še objavil nacionalni štab.

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjza) Krunoslav Capak je v torkovem pogovoru za regionalno televizijo N1 izjavil, da so serološke raziskave pokazale, da je število prebivalcev, ki so bili v stiku z novim koronavirusom, za 25- do 30-krat višje od števila potrjenih okužb. V Hzjz so tako ocenili, da je bilo približno 400.000 prebivalcev verjetno v stiku z virusom.

Nadaljevali bodo s serološkimi preiskavami

Capak pričakuje, da bi lahko na Hrvaškem več kot polovica državljanov - to pomeni več kot dva milijona ljudi - prišlo v stik z novim koronavirusom do sredine prihodnjega leta, ko bi dosegli tudi čredno imunost. Napovedal je nadaljevanje seroloških preiskav.

Hrvaški štab civilne zaščite je podaljšal tudi začasno omejitev obratovanja gostinskih lokalov do 7. oktobra. Gostinski lokali na Hrvaškem lahko obratujejo do polnoči.

Gostinci v splitsko-dalmatinski županiji so za četrtek napovedali, da bodo zaradi poslovnih težav, s katerimi se srečujejo med epidemijo covida-19, protestno zaprli lokale za eno uro. Tako kot so to nedavno storili njihovi kolegi iz hrvaške Istre in Kvarnerja, bodo za eno uro ustavili svoje delo. Prav tako zahtevajo davčne olajšave ter državno podporo za posojila in investicije.


Najbolj brano