Jaklitscheva na obisku pri zamejskih Slovencih v Barkovljah

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch se je danes mudila na obisku v Barkovljah na Tržaškem v Italiji. Obiskala je osnovno šolo Fran Saleški Finžgar ter se sestala s predstavniki Slovenskega kulturnega društva Barkovlje in Tržaškega pomorskega kluba Sirena.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch Foto: Nebojsa Tejic/STA
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch Foto: Nebojsa Tejic/STA

BARKOVLJE > Učenci Osnovne šole Fran Saleški Finžgar, ki v tem mesecu obeležujejo 150. obletnico rojstva pisatelja in duhovnika, po katerem se šola imenuje, so ob ministričinem obisku pripravili zanimiv in izjemno lep program, so navedli na ministrstvu. Uprizorili so tudi Finžgarjevo delo Gospod Hudournik.

Obisk na Tržaškem je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu izkoristila tudi za srečanje s predstavniki Slovenskega kulturnega društva Barkovlje, ki so predstavili svoje delovanje in aktivnosti. Društvo vsako leto organizira številne prireditve, pohode in druge aktivnosti. Skrbijo tudi za glasbeno in gledališko vzgojo otrok.

Jaklitscheva se je sestala še s predstavniki Tržaškega pomorskega kluba Sirena, ki je bil ustanovljen leta 1924. Klub, ki združuje okoli petsto članov, se ukvarja s pomorskimi športnimi dejavnostmi, predvsem pa z razvijanjem jadranja in športnega ribolova. Veliko pozornost namenjajo temu, da ohranjajo slovensko podobo, da je slovenščina jezik njihovih članov in tudi trenerjev. Ministrici so predstavili svoje delovanje, uspehe, izzive in načrte obnove društvenih prostorov.

Kot so še navedli na ministrstvu, se je Jaklitscheva ob tej priložnosti srečala tudi z duhovnikom Tomažem Kunaverjem, ki ob nedeljah v cerkvi sv. Jerneja vodi maše v slovenščini.


Najbolj brano