Italija za lastno proizvodnjo cepiva proti covidu-19, v pokrajini Bergamo in Brescia porast okužb

Italijanska vlada namerava okrepiti potek cepljenja proti covidu-19, zato proučuje možnosti lastne proizvodnje cepiva. Iz pokrajin Bergamo in Brescia v deželi Lombardija medtem poročajo o ponovnem porastu novih okužb z novim koronavirusom. Nekatere občine v Bergamu ter celotna pokrajina Brescia so se zaradi tega obarvale oranžno.

Italijanska vlada namerava okrepiti potek cepljenja proti covidu-19, zato proučuje možnosti lastne proizvodnje cepiva. Foto: STA
Italijanska vlada namerava okrepiti potek cepljenja proti covidu-19, zato proučuje možnosti lastne proizvodnje cepiva. Foto: STA

RIM > V nekaterih občinah v Bergamu ter pokrajini Brescia bodo poslej v veljavi strožji protikoronski ukrepi, so danes sporočile lokalne zdravstvene oblasti Lombardije. Šole in vrtci tako zapirajo vrata, poleg njih pa še bari, restavracije in večina trgovin. Domovanje je mogoče zapustiti samo v primeru najnujnejših opravkov, kot sta nakupovanje in obisk zdravnika.

"V Brescii smo pred tretjim valom okužb," so še posvarile pristojne deželne oblasti. Bergamo in Brescia sta bili v prvem valu epidemije covida-19 marca in aprila lani najbolj prizadeti italijanski pokrajini.

Italija bo od srede tudi zaostrila protikoronske ukrepe na obmejnih območjih s Francijo. V nekaterih obmejnih občinah med ligurijskim obalnim mestom Ventemiglia in San Remom bodo ti veljali do 5. marca. Šole bodo zaprte, prepovedana bo tudi prodaja hrane za domov ter alkoholnih pijač. Prav tako prebivalci ne bodo smeli zapustiti lastnih občin. Na tak način želi Italija preprečiti, da bi se val okužb z juga Francije prenesel v Ligurijo.

Nova italijanska vlada pod vodstvom Maria Draghia si poleg tega prizadeva okrepiti cepljenje proti covidu-19. Razmišlja tudi o možnostih lastne proizvodnje cepiva. Predsednik italijanske farmacevtske zbornice Massimo Scaccabarozzi je za današnji časnik La Stampa ocenil, da so italijanska podjetja načeloma sposobna za proizvodnjo cepiv, a bo potrebnih v najboljšem primeru najmanj štiri do šest mesecev, da bi prva cepiva tudi proizvedli.

Scaccabarozzi naj bi se o tem v četrtek pogovarjal z ministrom za gospodarski razvoj Giancarlom Giorgettijem.

V Italiji z okoli 60 milijoni prebivalcev so doslej proti covidu-19 cepili približno 3,6 milijona ljudi. Od začetka epidemije je v državi umrlo več kot 95.000 covidnih bolnikov.


Najbolj brano