Italija išče dodatne zdravstvene delavce

Italija, ki jo je pandemija koronavirusne bolezni hudo prizadela, išče dodatne zdravstvene delavce, ki bi vsaj nekoliko razbremenili izčrpane kolege. Še posebej jih potrebujejo v najhuje prizadeti deželi Lombardija, kjer so število postelj na intenzivni negi nedavno podvojili s 724 na 1600.

Italija, ki jo je pandemija koronavirusne bolezni hudo prizadela, 
išče dodatne zdravstvene delavce, ki bi vsaj nekoliko razbremenili 
izčrpane kolege. Foto: pixabay.com
Italija, ki jo je pandemija koronavirusne bolezni hudo prizadela, išče dodatne zdravstvene delavce, ki bi vsaj nekoliko razbremenili izčrpane kolege. Foto: pixabay.com

RIM > Italijanska civilna zaščita je poziv za dodatne zdravstvene delavce objavila na svoji spletni strani. "Upam, da bomo v prihodnjih dneh našli dodatne zdravstvene delavce za razbremenitev tistih, ki so že na koncu svojih moči," je dejal namestnik vodje civilne zaščite Agostino Miozzo.

V prejšnjih dneh je civilna služba pozvala zdravnike, naj se prostovoljno pridružijo skupini 300 zdravnikov za podporo boja proti koronavirusu v Lombardiji. Prispelo je 8000 prijav, s čimer so zdravniki močno presegli pričakovanja.

V Bergamo v Lombardiji je medtem prispela skupina 1034 ruskih zdravnikov in medicinskih sester. Delali naj bi v začasni bolnišnici, ki jo še postavljajo na tamkajšnjem sejmišču in naj bi začela delovati prihodnji teden. To mesto je epidemija prizadela najhuje od vseh italijanskih mest.

Zdravstveni delavci v Italiji v boju proti pandemiji covida-19 plačujejo visoko ceno. Od razglasitve epidemije 20. februarja je v Italiji umrlo 41 zdravnikov, 6205 zdravnikov in medicinskih sester se je okužilo z novim koronavirusom, kar je devet odstotkov vseh okuženih v državi.

Število novih okužb se v severni Italiji v zadnjem času nekoliko zmanjšuje, a po oceni strokovnjakov najhuje še ni mimo. Kot je danes za radio Deutschlandfunk dejal direktor zdravstvenih oblasti v pokrajini Bergamo Carlo Alberto Tersalvi, je še prezgodaj govoriti o spremembi trenda, gre pa za "prvi dober znak".

Razmere v šestih bolnišnicah v pokrajini Bergamo po njegovih besedah ostajajo zelo kritične, klinike so na robu svojih zmogljivosti. Nekoliko jih razbremeni oskrba tistih, ki niso hudo bolni, na domu, pri čemer sodelujejo družinski zdravniki, je dejal Tersalvi, ki usklajuje delo vseh bolnišnic v Bergamu.

Veliko težav imajo v Italiji po njegovi oceni zato, ker je prebivalstvo v državi staro. "To je povzročilo velike težave in zelo veliko smrtnih primerov," je še dejal.


Najbolj brano