Hrvaška lani z rekordnim 8,4-odstotnim upadom BDP

Hrvaški bruto domači proizvod (BDP) se je po prvi oceni lani v primerjavi z letom prej realno skrčil za rekordnih 8,4 odstotka, je danes objavil hrvaški statistični urad. To je več, kot je hrvaški BDP upadel ob začetku globalne finančne krize leta 2009, ko je padec dosegel 7,3 odstotka.

 Foto: Nataša Hlaj
Foto: Nataša Hlaj

ZAGREB > V zadnjem trimesečju lani je bil letni upad BDP sedemodstoten, kar je bilo nekoliko manj od krčenja v dveh trimesečjih pred tem. V drugem trimesečju se je BDP namreč skrčil za 15,4 odstotka, kar je bil največji četrtletni upad hrvaškega BDP od leta 1995, ko so statistiki začeli spremljati te podatke. V tretjem lanskem četrtletju je upad znašal deset odstotkov, v prvem pa se je hrvaški BDP okrepil za 0,2 odstotka.

Lani je upadla večina kazalnikov, ki sestavlja BDP. Izjema so potrošnja države, bruto investicije v fiksni kapital in izvoz, je statistični urad zapisal na svojih spletnih straneh. Na krčenje BDP je vplival občuten upad realne dodane vrednosti v dejavnostih trgovine na drobno in debelo, prevoza, skladiščenja, namestitev ter priprave in strežbe hrane.

Po sezonsko prilagojenih podatkih se je BDP v zadnjem lanskem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem leto prej povečal za 2,7 odstotka, realno pa je bil nižji za 7,1 odstotka.

Posledice epidemije covida-19 so se kazale tudi pri dostopnosti in zanesljivosti podatkov, ki jih statistični urad običajno uporablja za oceno četrtletnega gibanja BDP, so še poudarili.


Najbolj brano