Epidemija in potres na snežno jutro

Hrvaško je včeraj zgodaj zjutraj stresel potres z magnitudo 5,3 in žariščem deset kilometrov severno od Zagreba. Potres je zahteval predvsem veliko gmotno škodo v središču prestolnice. Huje je bilo poškodovano 15-letno dekle, še 14 oseb pa lažje. Potres je bilo čutiti tudi v večini krajev v Sloveniji.

 Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

ZAGREB > Prvi potresni sunek ob 6.24 je trajal nekaj sekund, na ulice pa je pognal številne prebivalce Zagreba. Po približno uri je sledil še en sunek z magnitudo 5,0. Do popoldanskih ur so zabeležili še več kot 30 šibkejših popotresnih sunkov.

Hudo, a brez najhujšega

Prve informacije iz Zagreba so med drugim navajale, da je v potresu življenje izgubil 15-letni otrok. Zdravniki so kasneje sporočili, da je dekle, rojeno leta 2004, močno poškodovano in se borijo za njeno življenje. V potresu je bilo še 14 oseb je lažje ranjenih. Uničenih je več avtomobilov, poškodovanih pa po zadnjih ocenah več kot 600 stavb. Odlomil se je vrh južnega zvonika zagrebške katedrale, poškodovana je tudi stavba hrvaškega sabora in še nekaj drugih cerkva v mestu.

V nuklearki vse pod nadzorom

Nekaj strahu je potres povzročil tudi zaradi Nuklearne elektrarne Krško, iz katere pa so zagotovili, da niso utrpeli škode. Elektrarna deluje varno in zanesljivo, je za potrdila predstavnica za odnose z javnostmi Ida Novak. Po njenih besedah bodo v elektrarni vendarle opravili preventivni pregled sistemov in opreme.

Potres je v hrvaški prestolnici, kjer že tako veljajo strogi ukrepi zaradi širjenja novega koronavirusa, povzročil precejšnjo paniko. Ljudje so večinoma zapustili svoja stanovanja že po prvem, najmočnejšem sunku. Parkirali so avte stran od poslopij in ostali tam. Jutro je bilo mrzlo, za kratek čas je tudi rahlo snežilo. Svet so pretresle fotografije mamic z novorojenčki v naročju, ki so jih evakuirali iz zagrebške porodnišnice.

Solidarnost, a z razdaljo

Hrvaški premier Andrej Plenković je Zagrebčanom priporočil, naj se vrnejo v svoje domove. Za tiste, ki se zaradi poškodovanih stanovanjskih objektov nimajo kam vrniti, so organizirali začasno namestitev v enemu izmed zagrebških študentskih domov. “Imamo dve krizni situaciji, ki sta protislovni. Poleg potresa še epidemijo koronavirusa, v kateri smo prišli do 254 okuženih, in se je moramo zavedati. Držite razdaljo - ta nas rešuje in ohranja naše zdravje,” je po ogledu škode poudaril Plenković.

Slovenska vlada je na Hrvaško že poslala nujno pomoč, za katero je ta zaprosila prek evropskega mehanizma civilne zaščite. Gre za deset opremljenih šotorov za bivanje do 80 oseb s 60 posteljami in 60 spalnimi vrečami ter 20 ogrevalnimi napravami. “To je najmanj, kar lahko storimo, da pomagamo našim sosedom v teh kritičnih trenutkih,” je pojasnil obrambni minister Matej Tonin in izrazil upanje v solidarnost tudi v prihodnje. “Če kdaj, potem Evropa prav danes potrebuje solidarnost in Slovenija jo s to pomočjo tudi izkazuje,” je poudaril.


Najbolj brano