Za vodni vir se bodo borili skupaj s Kraševci

Župani štirih istrskih občin so svojo današnjo drugo redno koordinacijo kadrovsko razširili. Pridružila se jim je še šesterica županov s Krasa in iz Brkinov. Skupaj so razpravljali o vodni oskrbi.

Pobudo o sodelovanju so dali župani kraških občin, ki imajo po 
besedah koprskega župana Aleša Bržana bistveno več vodnih 
virov.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Pobudo o sodelovanju so dali župani kraških občin, ki imajo po besedah koprskega župana Aleša Bržana bistveno več vodnih virov.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > “Občine, ki so bolj severno od nas in imajo bistveno več vodnih virov, so dale pobudo, da bi s kakšno skupno rešitvijo one obnovile vodne vire, mi pa bi prišli do teh vodnih virov,” je med sestankom za novinarje povedal koprski župan Aleš Bržan. Do konkretnih rešitev niso prišli, saj je bil to šele prvi sestanek o tej temi.

67 milijonov evrov ostalo neizkoriščenih

Pred skoraj desetletjem je skupni projekt napeljave dodatnega vodnega vira do obalnih mest propadel, čeprav je bilo zanj iz evropskih skladov najprej predvidenih 67 milijonov evrov, nato pa 48 milijonov evrov, a je ta denar ostal v Bruslju. Zamere in očitki o odgovornosti so zdaj očitno pozabljeni, tudi ljudje na vodilnih položajih so se zamenjali. Gre pa za vodni vir pri Brestovici na Krasu, zato so na sestanku sodelovali tudi predstavniki občin Hrpelje-Kozina, Divača, Ilirska Bistrica, Sežana, Komen in Miren-Kostanjevica. “Naša prva aktivnost bo, da pošljemo pismo državi. V njem bomo zahtevali, da naj sproži postopke za začetek ureditve vodnega vira za območje slovenske Istre, kjer nimamo na voljo dovolj pitne vode za vse prebivalce,” je še rekel Bržan. Če do skupnega nastopa in projekta ne bo prišlo, bosta obe skupini občin poskušali nadaljevati vsaka po svoji poti.

Ustanovili bodo združenje za teritorialno sodelovanje

Istrski župani so razpravljali še o drugih projektih. Potrdili so pripravljenost za skupno kandidaturo za evropsko prestolnico kulture za leto 2025. Nosilec tega projekta bi bil Piran, ostale občine bodo podpornice, s tem da naj bi se projekt razširil še na italijansko in hrvaško stran. Naslednji teden naj bi se podpisalo pismo o nameri, nato naj bi se določilo ožjo in širšo strokovno skupino, notranje in zunanje sodelavce. Skupaj se pripravljajo na obeležitev 70. obletnice gasilske brigade. S tem v zvezi so govorili tudi o smiselnosti vstopa vseh istrskih občin v soustanoviteljstvo gasilskega zavoda.

Prav tako se v Istri obeta oblikovanje evropskega združenja za teritorialno sodelovanje. Gre za podobno obliko organiziranja, kot ga poznajo v Novi Gorici in Gorici. S tem bi lahko lažje kandidirali za razpisane denarne pomoči iz Evropske unije. Na področju problematike namestitev oseb z motnjami v duševnem razvoju so sprejeli odločitev, da najprej naredijo stvarni popis stanja in predvidene trende, nato pa bodo poslali apel državi, naj sistemsko reši to področje. Istrski župani so govorili še o ureditvi prometnih razmer na Parencani. “Poskušali bomo obveščati in osveščati vse, ki uporabljajo to pot, da ne bi prihajalo do nepotrebnih nesreč,” še pravi Bržan. Občine so se tako uskladile za skupno akcijo, v kateri bodo redarji opozarjali na pravilno vožnjo in obnašanje po Parencani.


Najbolj brano