Zunanja ministra nista skrajšala kolon

Približno 3500 dnevnih delovnih migrantov na slovensko-hrvaški meji si ne more oddahniti niti po srečanju zunanjih ministrov Anžeta Logarja in Gordana Grlića Radmana danes na Dragonji. Na meji bodo še naprej vsak dan čakali po več skupaj s turisti in z vikendaši.

Anže Logar in Gordan Grlić Radman sta se srečala na dotrajanem 
mostičku čez reko Dragonjo in obljubila, da bosta državi končno 
poskrbeli za nov most.   Foto: Tomaž Primožič/FPA
Anže Logar in Gordan Grlić Radman sta se srečala na dotrajanem mostičku čez reko Dragonjo in obljubila, da bosta državi končno poskrbeli za nov most.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

DRAGONJA > To, da bi jim vsaj uredili poseben pas za hitrejši prehod, je stvar notranjih ministrov oziroma policije, sta dejala zunanja ministra. Lokalne težave naj se rešujejo na lokalni ravni, sta večkrat poudarila.

Režim na meji s Hrvaško za zdaj ostaja enak. Slovenija dovoli vstop vsem hrvaškim državljanom, Hrvaška pa kljub podobni epidemiološki sliki obeh držav še ohranja omejitve. Kdaj jih bo Hrvaška sprostila, Gordan Grlić Radman ni povedal. Sta pa oba z Anžetom Logarjem dejala, da se bosta po svojih močeh zavzela za lažji prehod meje med državama.

“Za nas, ki vsak dan prečkamo mejo, je nevzdržno”

“Obmejni prebivalci, ki vsak dan prečkamo mejo, potrebujemo rešitev, saj je to nevzdržno,” poziva Mateja Grbec. Tako kot številni drugi živi na hrvaški strani, v službo pa se vozi v Portorož, ravno tako na slovensko stran pripelje otroke v vrtec in na druge aktivnosti. “Trikrat na dan čakamo na meji po dve ali tri ure. Ne moremo si predstavljati, da bo tako celo poletje,” opozarja. Ljudje si pomagajo tako, da se z enim avtomobilom pripeljejo do mejnega prehoda, mejo prečkajo peš, tam pa jih pride iskat sosed. Hrvaške policiste so prosili, če bi lahko enega od treh vstopnih pasov namenili za lokalno prebivalstvo, a kot kaže, ti nimajo dovolj policistov.

Tako se je na Dragonji tudi med današnjim srečanjem zunanjih ministrov nabrala kolona za vstop na Hrvaško, a je vendarle kazalo, da hrvaški policisti nekoliko hitreje kot minuli vikend preverjajo dokaze potnikov za prehod meje. Obljubljena aplikacija, s katero naj bi potniki že predhodno uredili vse potrebno in bi bil prehod meje hitrejši, po informacijah s terena še ne deluje.

Italija naj najprej sprosti svoje notranje prehode med deželami

Na vprašanje, kdaj pa lahko pričakujemo dogovor o prehajanju meje z Italijo, je Logar poudaril, da je to za zdaj najprej vprašanje Italije in njene epidemiološke slike: “Italija napoveduje, da bo s 3. junijem odpravila svoje notranje omejitve prehodov med deželami. Dokler Italija ne sprosti teh prehodov, je nemogoče sproščati tudi prehode državnih meja.” Po tem pa se bo vlada za morebitni dogovor z Italijo glede prehoda meje odločala glede na priporočila NIJZ, ki spremlja epidemiološke slike v sosednjih državah.

Niti z Avstrijo nič novega

Avstrija je glede odprtja meje s Slovenijo še vedno precej nefleksibilna, čeprav je naša epidemiološka slika enaka ali celo boljša kot v Avstriji, je za STA dejal uradni govorec zunanjega ministrstva Aleksander Geržina. “Očitno je ta želja po zadržanju turistov tako velika, da se ne moremo premakniti v neko pozitivno smer,” je dodal. Državi sta glede tega vprašanja v stiku in slovenska stran pričakuje skorajšnjo spremembo stališča Avstrije. V Italiji pa so politiki čedalje bolj kritični do ravnanja Avstrije, ki ne želi odpreti skupne meje. Avstrija po njihovem želi tako doseči, da bi Avstrijci dopustovali doma, namesto na italijanski obali.


Najbolj brano