Zeleni rez zadržite na parcelah in kompostirajte

V obdobju, ko je zaradi epidemije nujno ostati doma, se je marsikdo lotil vrtnih opravil. To posledično pomeni, da se na njivah, vrtovih in ob zabojnikih za smeti kopičijo obrezano vejevje, grmičevje, pokošena trava, živa meja, odpadno listje, rože in zemlja.

Marjetica Koper je zaradi epidemije predčasno sklenila akcijo  
brezplačnega prevzema in odvoza zelenega reza. Foto: Marjetica Koper
Marjetica Koper je zaradi epidemije predčasno sklenila akcijo brezplačnega prevzema in odvoza zelenega reza. Foto: Marjetica Koper

KOPER > Domačini jih nimajo kam oddati, saj je Marjetica predčasno sklenila akcijo brezplačnega prevzema in odvoza zelenega reza.

“Da bi obvarovali naše zaposlene pred epidemijo koronavirusa, ta mesec ne bomo ponovili akcije odvoza zelenega reza, ker je vsako dodatno izpostavljanje naših zaposlenih v tem trenutku nesprejemljivo,” pravi Dimitrije Šamšal iz Marjetice Koper.

Pojasnjuje, da zeleni rez ne sodi v zabojnike za biološke odpadke, saj so ti namenjeni biorazgradljivim odpadkom iz gospodinjstev. V Marjetici lastnikom zelenega reza zato predlagajo, da obrezano vejevje, grmičevje, pokošeno travo, živa mejo, odpadno listje in odpadne rože zadržijo na parcelah in kompostirajo.

“Verjamemo, da se občani zavedajo, katere so ključne storitve komunalnega podjetja v kriznih razmerah. To je opravljanje obvezne in nujne službe odvoza komunalnih odpadkov, kar ohranja ustrezne higienske razmere v teh kritičnih časih,” pravi Šamšal. Dodaja, da bo takoj po preklicu epidemije zeleni rez možno ponovno oddajati na zbirnih centrih.


Najbolj brano