Zaključujejo s sanacijo kanalizacijskega sistema in ureditvijo hudournika v Žusterni

Mestna občina Koper je izpeljala najnujnejše ukrepe za preprečitev vnovičnega onesnaženja hudourniškega območja ob kopališču Žusterna. Konec prejšnjega tedna so delavci VGP Drava očistili naplavine in zarasti na odprtem delu hudournika. Marjetica Koper je že minuli mesec očistila hudourniške kanale in namestila posebne senzorje na vseh prelivnih jaških.

KOPER > V naslednjih dneh sledita čiščenje in ureditev izliva hudournika v morje na območju kopališča.

Reševanje problematike onesnaženja z izlitjem odpadnih voda na območju hudournika v Žusterni se je začelo že lani. Delavci Marjetice so po poletju začeli odpravljati in sanirati nepravilnosti, ki so jih ugotovili ob pregledu sistema meteornih voda, letos pa so se lotili še čiščenja in urejanja odprtih hudourniških kanalov celotnega območja.

Na vse prelivne kanalizacijske jaške so namestili posebne senzorje, ki omogočajo popoln nadzor nad stanjem in takojšnje ukrepanje v primeru zamašitve sistema in prelivanja fekalne kanalizacije v hudournik, s tem pa morebitnega onesnaženja kopalnih vod na območju kopališča.

Minuli konec tedna je koncesionar, Vodnogospodarsko podjetje Ptuj Drava, odstranil večletno zarast in naplavine iz hudournika ter saniral večje erozijske poškodbe brežin vodotoka, ob katerem je pred leti potekala priljubljena pešpot.

V okviru sanacije bodo v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Žusterna uredili tudi to pešpot.


Najbolj brano